Восвет за здраве бе извършен от отец Недялко Радев

Восвет за здраве бе извършен от отец Недялко Радев

Средец празнува днес! Тържествата по случай празника започнаха с ритуал по издигане на националния флаг и на знамето на Европейския съюз. Учениците от 11-ти гвардейския отряд на СУ "Св. св. Кирил и Методий" в града се включиха в отбелязването на празника, на който специални гости бяха областният управител Мария Нейкова, Петя Петрова - началник на Регионалното управление на образованието в Бургас, Ерхан Юдал - кмет на турския град Визе, кандидатите за народни представители Галя Желязкова и Жечо Станков и други.

По традиция бе извършен водосвет за здраве, а след това бяха поставени венци и цветя пред паметника на загиналите за свободата на България български воини.

Презникът продължи с тържествена сесия на Общинския съвет, която бе открита от председателя Динко Цъцаров.

"Щастлив съм да видя, че днес нашият град отново посреща приятели и гости след 2 години на пандемия. Трудните дни не успяха да пречупят духа ни. Искрено се надявам, че тези трудни дни са останали зад гърба ни", каза в обръщението си кметът на Община Средец Иван Жабов.

Поздравителен адрес към кмета, към председателя на ОбС и общинските съветници прочете и областният управител Мария Нейкова.

Музикален поздрав към всички гости на сесията отправиха момичетата от "Пъстроцветки" - Теа Джармова и Катрин Биюкова.

Парад на ретро автомобили и изложба "Просфори - печати за хляб" са събитията, с които Средец отбелязва днешния си празник. Изложбата на Националния етнографски музей гостува в града по покана на Общинския исторически музей. Експонатите са подредени в Геймановата къща. Експозицията бе открита от директора на ОИМ - Средец Красимира Костова. Във витрините са подредени просфори от XIX и XX веки, които са изработени от монаси в Света гора. Те са били купувани от търговци и дарявани на църквите у нас или продавани на домакинствата. Просфорите или печатите за хляб са били поставяни върху хляба за различен ритуал или празник - за помен, за причастие и други. Изложбата може да бъде разгледана през следващите месеци.

Празникът на Средец продължава през целия ден, а кулминацията е тази вечер с концерт на площада.

Галерия