При проливните дъждове през януари водата създаде сериозен проблем в града. Снимка Архив

При проливните дъждове през януари водата създаде сериозен проблем в града. Снимка Архив

Община Средец изготви проект на стойност 2,5 млн. лева за основен ремонт на средното дере в града. "Изпратихме проекта в Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет с копие до Областна управа - Бургас. Ако ни бъдат отпуснати средствата, ще бъдат монтирани стоманобетонни корита в участъка от улиците "Димитър Благоев" и "Йорданка Николова". Това е проблемният участък, който се наводнява при проливните дъждове", каза пред "Черноморие" кметът на Община Иван Жабов.

При последното наводнение, причинено от проливните дъждове, в средата на януари нивото на водата в дерето отново се покачи, тя излезе от коритото си и всички отпадъци, които местните изхвърлят нерегламентирано вътре "заплуваха" по улиците на града. От Общината почистиха след това отпадъците, но не могат сами да се справят с трайното решаване на казуса. Шахтата, в която се събира водата от двете дерета е запушена и това също създава проблем. След като бъдат монтирани коритата, всяко от които с размер 2 на 3 метра, положението ще се подобри.

"Когато дерето се напълни с вода, се повишава и опасността за наводняване на имотите и дворовете на къщите на живеещите в района. А в по-ниската част дори има опасност за хората. Затова изпратихме проекта и се надяваме, че правителството ще отпусне нужните средства за ремонтните дейности", допълни кметът на Средец Иван Жабов.