По обяд днес беше спокойно в бургаското СУ Св. св. Кирил и Методий, където секциите са средно с над 500 избиратели. Снимки Черноморие-бг

По обяд днес беше спокойно в бургаското СУ Св. св. Кирил и Методий, където секциите са средно с над 500 избиратели. Снимки Черноморие-бг

Средно около 100 души са гласували до обяд в бургаски секционни избирателни комисии, установи проверка на сайт "Черноморие". В цялата страна днес се провеждат извънредни избори за 48-мо Народно събрание. Избирателите трябва да определят които 240 депутати ще ги представляват в следващия парламент.

Бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий" е едно от централните училища, в които са съсредоточени секции със значителен брой избиратели. Днес по обяд там беше спокойно. Само пред някои от секциите имаше опашки от избиратели. Причината е, че част от гласуващите са предимно възрастни и по-бавно се справят с машинния вот. 

Едва 83 избиратели бяха упражнили правото си глас в СИК 35 в гимназията. Там право на глас имат 449 избиратели. По-ниска активност в сравнение с извънредните избори от 14-ти ноември отчитат в комисията. Същото е положението и в останалите секции в училището.

В съседната СИК 34 право на глас имат 506 души, като 4 са дописани под чертата в основния списък. До 12 часа там бяха гласували едва 88 души.

108 избиратели бяха направили своя избор до 12.00 часа в СИК 30. Там право на глас имат 550 избиратели. По обяд обаче пред секцията беше празно, а вътре в стаята бяха само членовете на комисията, които чакаха появата на някой избирател.

100 души бяха гласували и в СИК 28 в същото училище. Там право на глас имат 528 души.

Няма стрес от машините, както беше при предишните два вота, след като беше въведено гласуването с машина. "Хората гласуват нормално. Вече не се притесняват от машините. По-възрастните имат нужда от натъпствия, но като цяло вече никой не се стресира", обясниха членове на секционните комисии.

В СИК с над 300 избиратели се гласува само машинно. В СИК, където броят на имащите право на глас е под 300 души, гласуването става с бюлетина. Общо 746 са секциите във Втори многомандатен избирателен район Бургас. В 611 от тях гласуването става с машини.

Изборният ден трябва да приключи в 20.00 часа днес.

Галерия