Официалното откриване е с прожекцията на пълнометражния документален френски филм Напред, деца!

Официалното откриване е с прожекцията на пълнометражния документален френски филм Напред, деца!

Кинофестивалът "Срещи на младото европейско кино" ще гостува за първи път в Бургас в периода 19 - 21 януари. Това е деветото издание на феста, но за първи път морския град е включен в програмата му. Прожекциите са в Регионална библиотека "Пейо К. Яворов", експозиционен център "Флора" и Международния младежки център (ММЦ), който се намира в комплекс "Меден рудник".

Началото ще бъде дадено на 19-ти януари. Официалното откриване е с прожекцията на пълнометражния документален френски филм "Напред, деца!" с режисьори Тиери Демезиер и Албан Турле. Действието в него се развива в сърцето на френската столица, където една престижна гимназия се впуска в авантюрата да интегрира ученици от крайните квартали на Париж и прекъсва спиралата на академичните неуспехи чрез хип-хоп танци. След края зрителите ще могат да се включат в дискусия за емоциите, предизвикани от видяното и персонажите.

По-рано същия ден в СУ "Св. св. Кирил и Методий" ще бъдат показани две късометражни програми от филми, съчетани с работилница за статичен кадър и персонаж, както и за колаж.

На 20-ти януари, събота, програмата включва прожекция в ММЦ на чешкия филм "Синият тигър", в който режисьорът Петр Укропец разказва как в град, управляван от диаболичен кмет, където сякаш само едно нещо може да спаси старата ботаническа градина от това да бъде разрушена, за да се построи на мястото ѝ нов развлекателен център на име "Синият тигър". Йоханка и Матиас трябва да опазят тигъра от злите лапи на кмета и неговите помощници, така че градината да бъде спасена.

Същият ден отново в ММЦ зрителите ще могат да гледат и шведския "Кралица на комедията" с режисьор Сана Ленкен. Според анотацията му, сюжетът проследява историята на Саша (Сигрид Джонсън) и нейния план за оцеляване, или как да не стане като майка си. За да постигне това, тя отрязва косата си, спира да чете книги и не иска да се грижи за други хора или животни. Всичко това, за да избегне тревогите, които са погубили майка ѝ. А коя е най-важната стъпка в плана? Да стане кралица на комедията! Като стендъп комик тя се надява да успее да разсмее баща си отново.

Последното събитие в събота е киноконцерт в експозиционен център "Флора", който ще съчетае прожекция на програма от френски късометражни анимационни филми с музика, композирана и изпълнена на живо от джаз пианиста Станислав Арабаджиев.

На 21-ви януари, неделя, в рамките на "В ритъма на киното" прожекция на късометражни филми ще бъде последвана от работилница отново с участието на Станислав Арабаджиев, в която малките участници ще могат да създадат звук към кратък филм.

Финалът ще бъде поставен в ММЦ с прожекция на чешкия документален поетичен филм "Пианото на Припят" на Елиска Цилкова, който ще върне публиката към датата 26 април 1986 година, когато се случва аварията в електроцентралата в Чернобил. Събитието ще бъде съчетано и с работилница за инстантна фотография, подходяща за младежи на възраст между 14 и 18 години.

Прожекциите и събитията от програмата на фестивала "Срещи на младото европейско кино" са с вход свободен. Форумът се реализира с финансовата подкрепа на Национален филмов център и в партньорство с Френски институт в България и посолството на Швеция в България.