Стефан Колев представлява родната федерация по ушу и европейската федерация. Снимка Архив Черноморие-бг

Стефан Колев представлява родната федерация по ушу и европейската федерация. Снимка Архив Черноморие-бг

Малък български отбор от четирима души замина за Форт Уърт в Тексас, САЩ, където на 14-ти ноември стартира Световното първенство по ушу/кунгфу. Водач на отбора е Стефан Колев, президент на Българската федерация по ушу и вицепрезидент на Европейската ушу федерация.

Световното първенство по ушу се провежда на всеки 2 години под егидата на Световната ушу федерация. По време на състезанието се провежда и официалния Конгрес на федерацията. Стефан Колев, в качеството си на президент на българската федерация, е официалният представител на България в най-важния световен форум, посветен на китайското бойно изкуство.

Световното първенство по ушу ще се проведе от 14 до 20 ноември 2023 в град Форт Уърт, близо до Далас. Организаторите очакват пристигането на над 80 отбора от цял свят, които представляват елита на това бойно изкуство. Българските зрители познават кунг-фу предимно от холивудските филми с Джеки Чан, Джет Ли, Киану Рийвс и други холивудски звезди, известни с майсторските си умения в кунг-фу.

Кунг-фу е сборното име на традиционните китайски бойни изкуства. Ушу е китайското название на спорта, но по света се е наложило името “кунг-фу”. Ушу е съставено от много стилове, най-популярни от които са Тайчи и Винг Чун.

Под ръководството на Българската федерация по ушу в Бургас вече се проведоха няколко международни състезания по ушу – Световното първенство по ушу за юноши през 2016 година и Световното първенство по тайчи през 2018 г. В момента в Бургас президента на българската федерация Стефан Колев изгражда голям професионален спортен ушу център, в който ще се провеждат състезания, конгреси, както и треньорски и съдийски курсове по ушу/кунг-фу.

Галерия