Така е изглеждала старата къща на фамилия Диомови. Снимки Лина Главинова

Така е изглеждала старата къща на фамилия Диомови. Снимки Лина Главинова

Всяко семейство си има родова история, към която следващото поколение прибавя по нещо. Фамилната памет неизбежно е свързана и с мястото, където предците и техните наследници пускат корени. Така житейската нишка на човек става неразривна част от паметта на родния му град.

Няма човек без минало и бъдеще. И градовете, също като хората, събират спомени за идните поколения. Някои отдавна отлежават под пелената на забравата. Други напират да бъдат разказани. Само къщите мълчаливо пазят спомените за своите обитатели. Някои все още съхранени, други отстъпили място на модерни кооперации.

Към която и къща да посегнеш, ще ти разкаже завладяваща приказка. Водени от желанието да съхраним паметта на Бургас тръгнахме по стъпките на домовете, в които са родени или живяли онези бургазлии, чиито имена остават изписани със златни букви в историята на морския град.

Ще ви поведем на едно вълнуващо пътешествие, в което, сигурни сме, че с интерес ще откриете познати къщи, покрай които често минавате без да знаете, че зад техните врати са се смели и плакали онези наши съграждани, които са обогатили родословното дърво на Бургас.

В първия текст ви разказахме за дома на Апостол Карамитев, след това за къщата, където е живял друг известен актьор - Георги Калоянчев. После ви отведохме на улицата, където е била фурната на баба Марийка, а след това до родния дом на Нейчо Попов, на Паулина Станчева. Сега ще ви разкажем за Стефан Диомов.

 

"Баща ми искаше да правя вино, а аз песни", сподели пред сайт "Черноморие" композиторът Стефан Диомов. Маестрото, създал над 400 шлагерни песни, прославил родната естрада на всички континенти, не може без родния си град. Където и да ходи – на турне, на концерти, в командировки, на вълнуващи пътешествия зад Океана, Димов винаги се връща при неговата муза - любимото Черно море и Бургас. Той  се гордее, че е кореняк бургазлия. Никога не е крил, че баща му Георги - лозаря е потомствен грък. Родословното дърво на фамилия Диомови води началото си още от XV-XVI век, когато предците им от древна Елада се заселват в гръцките колонии - Анхиало и Месембрия. Може би това е и причината бай Георги, бащата на Стефан Диомов, да се занимава с лозя и произвежда вино. Той имал желание синът му да продължи занаята. "Като малък помагах на баща си - лозаря бай Георги, лека му пръст. Той бе изключително трудолюбив. Мисля, че съм прихванал мъничко от него. Няма срамен труд, срамно е бездействието", категоричен е Диомов.

През летните ваканции бъдещият "баща" на "Фамилия Тоника", "Тоника СВ", вокална група "5-те сезона" е работил на солниците. "Вадех морска сол. Божичко, колко тежка ми се струваше лопатата. Татко искаше да правя вино, а аз - песни. Моята младежка мечта се сбъдна и вече повече от 50 години се занимавам с писане на музика, с композиране, както и с продуцентска и режисьорска дейност", сподели Диомов. Композиторът е вещ и в писането на текстове за песните, които се превръщат в шлагери.

Родната къща на маестро Стефан Диомов се намира на улица "Републиканска" №94. Тя е закупена от бащата му през 1925 година с пари взети на заем. “Къщата беше прекрасна, с големи тавани и голям заден двор с кипарис. На таванския й етаж се складираше много грозде, дюли, мушмули, орехи, бадеми. Оттам се носеше невероятен аромат на плодове. Често се промъквах до тавана и опитвах от лакомствата. Правих го тайно, без да ме усетят родителите ми", с умиление разказва за детските си преживявания авторътът на хитовете "Ах, морето", "Здравей, как си приятелко?", "Обещания".

Стефан има по-голям брат Панайот и сестра Стаматина. "Нашият род много се разрастна. Оженихме се, родиха ни се децата", припомня почетният гражданин на Бургас. През 1989 година фамилията взима решение - да се построи новата къща. Основите на старата остават и над тях се надграждат трите етажа. И така адресът на композитора Стефан Диомов не е променен още от 1925 година, когато баща му бай Георги лозаря купува къщата на улица "Републиканска" №94 (сега улица "Цар Симеон I"). Бялата кипра сграда се набива на очи на всеки минал покрай дома на маестро Диомов.

За него, като композитор, бургазлия, музикант е писано много. Името му на творец повече от 50 години е едно от водещите в родната музикална култура и естрада. През декември 2017 година той взриви хилядната публика с празничния концерт - спектакъл "12 коледни картички". Последната си творческа изява Стефан Диомов направи не къде да, а в родния Бургас с подкрепата на Община Бургас.

Стефан Диомов е роден на 16-и февруари 1945 година в Бургас. Автор е на над 400 шлагерни песни. Родният му град го удостои със званието "Пачетен гражданин на Бургас".

Галерия