В досегашния Общински съвет работех в сферите, в които съм специалист и смятам и в бъдеще да бъде така, смята Стефан Колев. Снимка Лина Главинова

В досегашния Общински съвет работех в сферите, в които съм специалист и смятам и в бъдеще да бъде така, смята Стефан Колев. Снимка Лина Главинова

Стефан Колев е председател на Тракийско дружество "Странджа" - Бургас, председател е на мотоклуб ММС "Морско конче" - България. Има две висши образования, а основният му бизнес е в сферата на строителството. Стефан Колев е управител на 14 фирми.

Извън професията си той активно се занимава и със спорт. Преподавател е в Национална спортната академия "Васил Левски" и е съставител на учебни материали за ушу - източното бойно изкуство, което съчетава себе си всички китайски дисциплини. То е и тясно свързано с житейската му философия.

Президент е на Българската федерация по ушу и световен шампион в този спрот. Благодарение на личните си успехи в спорта, любовта към родния му град и доказаният му авторитет в Международната федерация, той спечели за Бургас домакинството на Световното първенство по ушу за младежи през 2016 година. Така за първи път България беше официално поставена на картата на ушу.

Общински съветник е от ГЕРБ в местния парламент на Бургас от мандат 2015-2019 г. Кандидат за общински съветник от листата на партията си под номер 29.

Семеен, има три деца.

 

- Г-н Колев, преди четири години за първи път участвахте в местните избори като кандидат за общински съветник от листата на партия "ГЕРБ". Тогава бяхте под номер 50 (местният парламент има 51 мандата). Каква Ви беше увереността, че ще успеете да влезете в ОбС като използвате преференциите за пренареждане на листата*?

- Преди четири години бях за втори път номиниран за листата за общински съветници. Първият път не влязох в листата, но през 2015 година бях поставен под номер 50. Бях уверен в себе си, защото моята кандидатура дойде от организациите, които управлявам и хората, които членуват в тях. Те ме подтикнаха да се занимавам с политика и да ги представлявам пред местната власт. Това, което очаквах се сбъдна, събрах над 500 гласа, които ми помогнаха да пренаредя листата и от 50-то място да скоча до 7-мо място.

- Тази година отново ще има възможност за преференциално гласуване, но измененията в Изборния закон промениха начина, по който ще става това. Т.е., за да се пренареди една листа кандидат за съветник трябва да получи 7% от гласовете на своята партия. Смятате ли, че Във вашата партия, която е най-голямата и и досега има най-много гласове, ще успеете да получите нужната подкрепа, за да пренаредите листата?

- На този етап това е невъзможно. Мнението ми е на базата на резултатите от последните избори, които нашата партия е получила. Изключително трудно е на местно ниво кандидат за общински съветник да успее да събере 7% преференциален вот. Трудно е за водещата политическа партия, трудно е и за по-малките партии.

Нито един кандидат няма да успее да събере преференции, които да пренаредят листата, даже кандидати, които имат големи групи хора зад гърба си. Така че не очаквам никакви изненади в листата.

Лично аз съм против този голям процент преференции. Той трябва да е по-малък, за да може да се чуе по някакъв начин мнението на хората, да могат избирателите до известна степен да пренареждат листата.

На предишните избори се получи така, че почти всички съветници, които влязоха в ОбС бяха от хората, които пренаредиха листата т.е. взеха повече преференции. Може би трябва да се помисли за някакъв среден вариант.

- Вие сте отново кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ. Този път сте поставен под номер 29. Каква е мотивацията Ви за участие в тази предизборна кампания?

- Ръководя големи групи хора, които ме подкрепят и мотивират да участвам в изборите. Няма значение на кое място съм в листата. За мен не е идея фикс да бъда общински съветник и политик. Занимавам се с различни дейности, управлявам много дружества и заемам ръководни постове в много организации. Целта ми е единствено да представлявам хората, които издигат моята кандидатура и стоят зад мен.

Не мисля, че ако не вляза в Общинския съвет хората, които ме подкрепят ще бъдат разочаровани. Но в края на краищата виждам амбиция у тях да имат представител в местната власт, който да устоява техните искания, надежди и принципи.

- Могат ли избирателите да припознаят своя общински съветник в партийните листи? Как интересът на обществото се препокрива с интереса на партията? Знаем, че в Общинския съвет се водят политиките, които са посочени от партийните централи...

- Не съм от хората, които имат мнения по всички въпроси. Моят принцип е да участвам активно и да работя в сферите, в които съм специалист и където мога да направя нещо. Не харесвам политиците, които знаят всичко и имат мнения по всички въпроси.

В досегашния Общински съвет работех в сферите, в които съм специалист и смятам и в бъдеще да бъде така. Там, където мога да дам експертно мнение и с него да работя за развитието на града. По този начин съм по-полезен.

Всеки от кандидатите за общински съветници е по-добре да се съсредоточи върху собствените си таланти и да защитава интересите на хората, които гласуват за тях. Когато участваш в дадена сферата, в която не си специалист може да направиш повече бели и да объркаш повече нещата, отколкото да направиш добри неща.

- Вие сте човек от бизнеса. Успоредно с това сте президент на Българската федерация по ушу, както и председател на бургаския клуб по ушу "Бей Син". Какво Ви помагаше от опита натрупан в бизнеса и спорта, в работата Ви като общински съветник, защото ОбС работи по правила различни от тези две сфери?

- Добродетелите и дарбите, които имам съм ги придобил в спорта и по-точно в практикуването на това уникално бойно изкуство ушу. Те са ми помогнали и в другите сфери, в които се занимавам. Качествата, които имам идват главно от заниманията ми със спорт и това е сферата, с която с гордея най-много. Освен, че съм постигнал върха в кариетата си като световен шампион, преподавам и на деца, които са станали шампиони. Тези ми качества ми помагат най-много в политиката и в Общинския съвет.

Всеки общински съветник, който представлява голяма група от хора е длъжен да направи така, че техния глас да бъде чут в залата на ОбС, дори когато това е непопулярна мисия или противоречи на политиката на собствената му партия.

За последните четири години, през които съм общински съветник, съм разбрал, че колкото и е трудно да се помогне за реализацията на исканията на хората с разговори може това да се постигне.

- Какви са допирните точки между спорта и политиката?

- По-скоро си противоречат. В спорта трябва да постигнеш всичко сега и веднага с всички средства. Трябва да си директен, честен и открит. Докато в политиката тези качества не са популярни. Там, за да постигне нещо, трябва да си търпелив, прикрит, да работиш и мислиш дълго време. Добрите спортисти не са добри политици, както и добрите политици не стават добри спортисти.

- Но Вие вече четири години сте в активната местна политика в Бургас. За този период успяхте да реализирате две световни първенства – едното по ушу, другото по тайчи и да привлечете спортисти от цял свят...

- Това обаче не ме прави добър политик. Когато организирах първенствата мислих точно като спортист. Това ми качество ми помага и в бизнеса т.е. вземаме решение да направим нещо, което никой не е постигал, събираме екип от съмишленици и тръгваме стремглаво напред с всички сили и средства да го реализираме. С организирането на две световни първенства едно след друго направихме нещо велико. Никой друг не го е правил. Това е голям успех за Бургас. Целта ми е Бургас да се превърне в град, в който всяка година да се провеждат минимум три световни първенства. Има голям потенциал за това с построяване на новите спортни съоръжения в града, въпреки че не са достатъчни. Но можем с разговори с нашите и със световните федерация да направим така, че тук да се провеждат повече форуми.

- Какво не успяхте да реализирате като Ваша инициатива през тези четири години с подкрепата на Общинския съвет?

- Участвах в доста инициативи, но предимно подкрепях идеите на колегите. За радост те подкрепяха и моите. Трябва да работя повече за развитие на бизнеса на всички в града – малък, среден и голям бизнес. Мисля че в тази сфера направих по-малко, отколкото може да направи човек от бизнеса като мен. В Общинския съвет групата на бизнесмените не е била голяма, не е имало единомислие и не са общували по между си, за да имат обща идея и да подготвят обща докладна за развитието на бизнеса.

Нашият град има сериозен потенциал за развитие на всякакъв вид бизнес.

- Имаше ли през мандата на този Общински съвет докладни записки на Ваши колеги от други политически сили, които подкрепихте, въпреки че не са били в унисон с политиката на Вашата партия?

- Имаше докладни записки по които не съм бил компетентен, защото не са от моята сфера. Тогава съм слушал коментарите на колегите от нашата група и на базата на тях съм вземал решения как да гласувам. Но имаше много докладни записки от колеги от други партии, които съм подкрепил, защото са били разумни. Когато идеята е била в полза на града, съм правил всичко възможно да я подкрепя, а когато това е било в противоречие с политиката на моята партия съм разговарял с моите съпартийци да помислим дали може да се подкрепи. В много случаи нашата група на ГЕРБ е подкрепяла докладни на политици от другите групи.

- Ако трябва да сложите оценка на работата на Общинския съвет с мандат 2015-2019 година, каква ще бъде тя?

- Средна оценка. Мисля че в много от случаите дебатите и сесиите бяха пропилени в безсмислени неща. Много от общинските съветници, не всички разбира се, нямат физическа и психическа подготовка да бъдат съветници. Това правеше сесиите понякога тромави с безсмислени изказвания. Съответно понякога се вземаха и грешни решения, рядко, но се случваше. Това бяха нещата, които не ми харесваха.

Ако погледнем статистиката от заседанията на, всички докладни които са в началото на дневния ред се обсъждаха разгорещено и задълбочено и след втория час хората се уморяват, това най-много важи за най-активните хора в ОбС и понякога важни докладни записки не се обсъждаха.

- В този Общински съвет Вашата група беше мнозинство. А някои от малките политически групи гласуваха заедно с Вас. Това не Ви ли успиваше при вземането на решения?

- Надявам се това да не се е случило. Когато има сериозен дебат се взема най-доброто решение.

*Преди четири години местата в листата за съветници можеха да бъдат променени с преференциалното гласуване, което беше 7% от гласовете за един мандат. Тази година за пренареждане на листа ще са нужни 7% от гласовете, които е получила съответната партия.