Стефан Колев - председател на тракийско дружество Странджа. Снимка Архив Черноморие-бг

Стефан Колев - председател на тракийско дружество Странджа. Снимка Архив Черноморие-бг

Стефан Колев - председател на тракийско дружество "Странджа" с поздравителен адрес по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

"Уважаеми тракийци, жители и гости на град Бургас, за мене е чест и привилегия да ви поздравя с най-българският празник - Денят на българската писменост и култура - 24 май!

Това е денят, в който отдаваме почит към духовния подвиг на двамата солунски братя - Кирил и Методий. Този ден е свидетелство за духовната сила и непреклонната воля на българския народ да пази във вековете своят език и своята национална културна идентичност.

Вследствие на делото на двамата братя и техните ученици се появява писмеността на старобългарския език. Благодарение на светите братя Кирил и Методий и свети Климент Охридски старобългарският език става първият писмено засвидетелстван славянски език.

Словото е голяма сила. Неслучайно Евангелието на Йоан започва с думите "В началото бе словото". Писмеността и езикът са тези, които обединяват българите, където и да се намират по света. Затова на този ден нека се преклоним пред делото на всички съвременни просветители – българските учители и университетски преподаватели. И нека запеем заедно Химна на българската просвета:

"Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви
С книжовността, таз сила нова,
съдбините си поднови!"

Честит празник!", пише в поздравителния адрес на Стефан Колев.