DSC_4476

DSC_4476

Стефан Лалчев: 20 г. след Точно време отваряме нова страница В първия сезон на музикалното реалити се класира четвърти. През 2008 година печели конкурса "Бургас и морето". През 2009 година заминава за Лондон, за да следва мечтата си - да учи в Лондонския колеж за музика.

Стефан Лалчев участва активно в отбелязването на 20 години от създаването на "Точно време" и в организацията на първия конкурс "Музикален импулс", който се реализира с подкрепата на Община Бургас. През годините музикалното студио прерасна в арт център, който Лалчев ръководи.
В момента Стефан живее в английската столица, пише и изпълнява собствена музика, възнамерява да продължи обучението си там.
- Какво са 20 години за една музикална формация?
- Първите десет години течаха много бавно за всички нас. През 2007 години така се случи, че не успяхме да отбележим 10 години от създаването на "Точно време". А от 2007 досега времето тече бързо и динамично и никой не усети как минаха тези години.
20 години за една формация са толкова, колкото са за един човек. Преди време ни се наложи да направим една статистика, която за последно сме обновявали преди две години и тя е много красноречива, заради цифрите. За тези 20 години през вокално студио "Точно време" са минали над 200 деца и са спечелени над 400 награди.
Това са много ползотворни години и смятам, че времето бе много пълноценно използвано и дава предпоставки за нови проекти.
- Колко от всички деца, които пяха в "Точно време" сега се занимават с музика?
- Много е трудно да се каже това, защото не е лесно да проследим развитието на всяко едно от тези деца. В началото беше лесно. Преди "Точно време" имаше една школа, създадена от Стефан Лалчев - старши и Женя Лалчева, която тогава носеше името вокално студио "Лалчеви". Тя съществуваше около три години. През 1997 година се създаде детска вокална група "Точно време" при Военен клуб Бургас. И до днес там е базата, където ние репетираме. Тогава броят на децата беше по-малък, а репертоара и концепцията на групата бяха съобразени с възрастта на изпълнителите. От 2003-2004 година нещата се промениха, като се съобразявахме със световните тенденции. Самият формат на вокални групи се промени. Затова и ние се пренасочихме към занимания с индивидуални изпълнители. Това вече означава голям брой от индивидуално развиващи се певци.
Част от тях продължават да се занимават с музика. Част от тези, които участваха в концерта по случай 20-ия рожден ден на "Точно време" са студенти в Музикалната академия и в Нов български университет, специалности "Поп" и "Джаз пеене". Имаме и такива, които учат в чужбина, не само аз, който вече завърших музика в Лондон.
Дори тези, които не са избрали да се занимават с музика професионално споделят когато се виждаме, че времето прекарано в "Точно време" е оставило у тях една незаличима следа.
- В началото, когато е създадена групата пеехте в нея. Сега, 20 години по-късно, помагате на майка си при работата с изпълнителите. Какво е усещането сега, когато сте извървяли пътя от едно дете, което е слушало музикалния си педагог до изграден музикант, който предава на малките своите умения?
- При мен това стана много неусетно. До момента, когато предимно живеех в България до 2008-2009 година много малко съм помагал на по-малките, защото и самият аз все още бях твърде млад. След това, когато заминах да уча музика в Лондон рядко се връщах в България. Но винаги, когато се прибирах, дори да е само за няколко седмици, отивах в залата и помагах, с каквото мога или пътувах с децата по участие. Така стъпка по стъпка се стигна до една фаза, в която дори самите те се отнасят към мен като техен педагог. Дори самият аз се опитвам да им кажа, че аз не гледам на себе си като на музикален педагог, а като на консултант. За мен те не са ученици, а подрастващи на които мога да помогна със съвети. За разлика от много педагози имам това предимство да съм бил от всички страни - знам, какво е да си малък и да стъпиш на голяма сцена, знам какво е да бъдеш в реалити формат и да работиш с много добри музиканти, имам опита и от чужбина и вече знам, какво е да си от другата страна. Поне мога да им помагам с много съвети.
- Едно от събитията, с които отбелязахте 20 години от създаването на групата е националния конкурс за изпълнители "Музикален импулс". Като какъв формат сте го замислили? Какво е бъдещето му?
- Кръстихме нашия концерт - "Точно на време - 20 години са повод за едно ново начало" и точно това е цялостният ни замисъл. От много време искахме да направим следващата стъпка. Когато говорим за една детска музикална група, която прераства във вокално студио, в което се обучават деца и младежи, която си гради име в цяла България и вече сме стигнали до ниво на една от най-успешните школи в страната и искахме да направим и следващата крачка.
Първата стъпка е, че вече съществуваме като арт център "Точно време". Официално сме сдружение с нестопанска цел, което помага на деца и младежи в музикалните и сценични изкуства. Имаме идеи за много проекти, които се надявам, че в бъдеще ще осъществим. После дойде време и на нашата дългогодишна идея да направим един съвременен и адекватен конкурс за изпълнители.
Работих по тази концепция повече от година. Неслучайно направихме конкурса тази година, защото сега празнуваме 20 години "Точно време". Сега е моментът да отгърнем нова страница и да поставим началото на нещо ново. Точно това е "Музикален импулс". Дали ще пребъде? Искрено се надявам да е така, защото концепцията му е много съвременна. Консултирали сме се с много специалисти, експерти и участници, не само в България, но и в чужбина, за да направим нещо, което липсва у нас. Надявам се, че това ще бъде една от новите успешни музикални традиции в Бургас.
- Какво е различното между съществуващите вече и утвърдили се конкурси и вашия?
- Когато обикалях с децата и младежите за участие в конкурсите в цяла България, много често се ядосвах на различни неща, които макар и дребни на пръв поглед дразнят - от сценично оформление до оценяване на участниците. Това са детайли, които остават скрити за зрителите, но включени в цялата картина дават друг резултат.
Това, с което се отличихме по думите на участниците е професионалната сцена, на която се качиха изпълнителите. Ние решихме, че няма да правим компромиси с нищо. Положихме много усилия да изградим по-различна система за оценяване от страна на журито. Тя дава индикация на участниците, които са им силните страни и къде трябва да се усъвършенстват. Те имат нужда от насока на къде трябва да се развива професионалния им път.
Отличаваме се със съвременност и адектватност, какъвто трябва да бъде един конкурс през 2017 година.
- Защо "Музикален импулс"?
- Защото е такъв. Защото всичко, което правим е плод на един импулс, който макар и труден за обяснение е причината да се занимаваме с това, което правим.
- През септември заминавате отново за Лондон. Как ще координирате подготовката за следващото издание от английската столица?
- Подготовката реално вече започна. Това, че ще бъда в Лондон няма да ми пречи, защо благодарение на съвременните технологии ще следя нещата дистанционно оттам.
Престоят ми в Лондон ще бъде само от полза за всички нас. Последните седем години, които прекарах там и контактите, които съм създал ми помагат много за конкурса.
- Какво ви предстои в професионален план извън "Точно време"?
- Предстои ми реализацията на няколко лични музикални проекта. Малко на шега реших да запиша магистратура в сферата на музикалния мениджмънт.
- Как ще работите, за да наложите конкурса?
- Тази година останахме много изненадани от резултата. Когато се започва нещо ново винаги се подхожда към него с резерви, хората не знаят, какво ще се случи. Очаквахме да имаме определен брой участници, защото обявихме регламента през април. Това е доста късно при положение, че школите в страната са си направили графика за участия още в началато на годината. Въпреки това имахме над 120 регистрирани участници. Това ни затрудни чисто времево. Защото това е конкурс за изпълнители, разделени в отделни възрастови групи. Конкурсът ни започва в 9.30 и приключи към 22.00 часа и се проведе почти без почивка без отделните категории.
Нашата задача ще бъде да поддържаме нивото, което поставихме тази година. Имахме представители от 21 града и 35 школи от цялата страна.
Ще подобрим чисто в организационен план недостатъците, които имахме в първото издание.
- Кои са най-добрите школи в страната?
- Не искам да назова конкретни школи, за да не се обидят другите. Имахме представители на много школи от София, Пловдив, Варна, които са с традиции в тази област. Освен школите и талантлите в България са много. Това е и причината да правим този конкурс, за да дадем възможност на изпълнителите да получат това, от което имат нужда.
- Къде е мястото на Бургас на музикалната карта на страната?
- Бургас винаги е стоял на челните места на музикалната карта на страната. В Бургас има много педагози и талантливи деца и определено не отстъпваме на другите големи школи от страната. Постиженията си го доказват.