Мария Бенчеваа (вдясно) поздрави семейството на художника. Снимки и репродукции Тодор Ставрев

Мария Бенчеваа (вдясно) поздрави семейството на художника. Снимки и репродукции Тодор Ставрев

Стефан Марков - художникът завладял с изкуството си света, малко познат в родния си Бургас. Изложбата в негова памет, която бе открита в залата на Регионална библиотека "Пейо Яворов" в морския град, е повод неговите съграждани да си спомнят за него и творчеството му. В експозицията са включени картини на Стефан Марков, рисувани в различни периоди от живота му. Зрителят може да види и илюстрациите му към "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов и към преводното издание на "Кентърбърийски разкази" на Джефри Чосър, както и последните му пастелни картини, рисувани малко преди да напусне този свят.

Изложбата е част от второто издание на фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест", който се организира от гранд хотел и СПА "Приморец" съвместно с Община Бургас. Изборът на залата на библиотеката за тази експозиция не е случаен. Какво по-подходящо място да бъде представено творчеството на един автор, създал едни от най-запомнящите се илюстрации към книги от библиотеката?

За откриването в родния град на художника пристигнаха съпругата му Ева и синът им Младен. Това е втората изложба, която семейството организира след ненавременната кончина на Стефан Марков.

"За мен е голямо вълнение да открием изложбата тази вечер. Имах приятелство с голям човек, който създаде линия в графиката, в рисунката и визуалните изкуства. Той беше като кораб акостирал в София, но с котва хвърлена в Бургас. Стефан Марков беше дългогодишен илюстратор в списание "Лик" и даде път на много млади автори, които вече са утвърдени имена и сред тях са Греди Асса и Явора Петрова", каза при откриването Стефан Божков - артистичен директор на "Порт Прим Арт Фест".

Дошлите на откриването видяха изданията на "Записки по българските въстания" и "Кентърбърийски разкази" с илюстрациите на Стефан Марков. Те вече са откупени от Регионална библиотека "Пейо Яворов" и са във фонда на библиотеката. Директорът Мария Бенчева подари на съпругата и сина на художника картички от Стария Бургас и сподели: "Светът е малък, хубаво е, че се откриваме".

Изложбата с творби на Стефан Марков може да бъде разгледана в залата на улица "Булаир" №10  до края на месец октомври.

Стефан Марков е роден през 1940 година в Бургас. Възпитаник е първо на френския пансион в Бургас, където завършва и гимназия. Негов учител е известният бургаски художник Петко Загорски (художествената галерия в Бургас носи името Петко Задгорски б.а.). Кандидатства в Художествената академия в София, като първата година не успява да влезе,но твърдо решен да постигне мечтата си, той успява при повторното си кандидатстване да се представи блестящо. Завършва Академията със специалност "Графика" през 1967 година при Евтим Томов. Още през 1972 г., скоро след завършването си, получава първата си награда от национална изложба. Списъкът с присъдените му отличия е дълъг. Сред тях най-авторитетни са наградата "Борис Ангелушев" (1986 г.), сребърните плакети от Международното биенале на графиката във Варна (1991 и 1997 г.), почетните дипломи от Международния конкурс "Ел Ферол" в Испания (1989 и 1991 г.), призът на журито от Графичното биенале в Маастрихт-Холандия (1993 г.) и специалната жури награда от Международното триенале на графиката в Кайро (1997 г.). Няколко галерии поддържат постоянни контакти с него и му организират самостоятелни изложби: "Хитсучи" в Нигата, Япония; "Норд-Ест" в Париж и Овер-сюр-Оаз, Франция; софийската "Ирида". Произведенията му са показвани още в Русия, Германия, Австрия, САЩ, Финландия, Швейцария, Португалия.

На 30 септември 2000 година той напусна този свят, за да отплава към неговите неземни острови.

Галерия