Пейките са монтирани на площад Тройката в Бургас. Снимки Лина Главинова

Пейките са монтирани на площад Тройката в Бургас. Снимки Лина Главинова

Стихове на бургаските поети Петя Дубарова и Христо Фотев "оживяха" върху пейки. Те са изработени като разгърнати книги и седналият на тях може, докато отдъхва, да прочете стих и така да се върне към творчеството на авторите.

На едната пейка се чете "Там някъде..." на Петя Дубарова. На 4 декември тази година ще се навършат 40 години от нейната смърт. Тя си отива от този свят една на 17 години. На другата е отпечатан стиха "Ти тръгваш и се връщаш" на Христо Фотев. Стихотворението е публикувано в книга, а илюстрациите в нея са на бургаския художник Стоян Цанев, който ни напусна внезапно тази година.

Идеята за пейките със стихове е на клуб "България за младите" към ГЕРБ. Изработването на едната пейка е реализирана с подкрепата на общинските съветници от партията, а за другата е помагала бургаска фирма. На символичното откриване на пейките, които са разположени на площад "Тройката" присътваха бургаските депутати Димитър Бойчев, Диана Саватева и Галя Желязкова, общински съветници, както и членове на "България за младите".

Галерия