По данни на сметопочистващата фирма към сметището в село Въглен до ранния следобед са извозени над 120 тона отпадъци. Снимки Община Варна

По данни на сметопочистващата фирма към сметището в село Въглен до ранния следобед са извозени над 120 тона отпадъци. Снимки Община Варна

Стотици варненци във всички райони на града и петте села в общината последваха призива "Мисли глобално, действай локално!". Те се включиха в кампанията за почистване, инициирана от Община Варна. В нея бяха ангажирани целият технически и човешки ресурс на сметопочистващата фирма, администрациите на общината, районите и кметствата. 

Почистването започна късно снощи с измиване на пешеходната зона, водеща до пл. Независимост, самия площад и ларгото към Морската градина. Почистени с препарати и дезинфекцирани бяха пейки и кошчета. Кметът Благомир Коцев контролираше дейностите по почистване в центъра на града още от полунощ.

Кампанията продължи тази сутрин с измиване на колонадата на входа на парка и площад „Антон Новак" и ще завърши през нощта с чистене на всички основни булеварди и улици. По думите на кмета Благомир Коцев, за да е по-видим резултатът, е необходимо по-редовно миене на площадите и пешеходните зони. Това се отнася и до летния сезон, когато замърсяването е по-сериозно.

По данни на сметопочистващата фирма към сметището в село Въглен до ранния следобед са извозени над 120 тона отпадъци. Това превишава многократно обичайното количество за ден. В почистването са участвали над 450 служители на фирмата, 5 цистерни и 5 мотометачки. Включени са и 10 бордови камиона за извозване на събрания в чували от гражданите и от работниците на фирмата отпадък.

Администрацията на Община Варна участва активно в почистването, като във връзка с предстоящите великденски празници акцент бяха градинките около храмовете. Почистени са пространствата около Митрополитската катедрала "Успение Богородично" и църквите „Св. Николай Чудотворец", „Св. Архангел Михаил" и „Св. Петка". Групи от общинските дирекции почистиха района от Рибарския плаж до Първа буна, градинките до Юнашкия салон, до Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски", до Градската художествена галерия „Борис Георгиев". Почистени бяха още градинката на Понеделничния пазар, около сградата на общината, Кукления театър, около изчислителния център, зоопарка, площад „Съединение", детски площадки и тревни площи.

Над 300 служители на районните администрации и на кметствата също последваха призива за по-чиста Варна. От район „Одесос" почистиха Шишковата  градинка, тревните площи по ул. „Михаил Колони" и около Дома на архитекта. Администрацията на район „Младост" беше съсредоточена в парка на квартала. Почистени бяха и междублокови пространства.

18 етажни собственици от кв. „Владислав Варненчик" заявиха участие в кампанията. Включиха се и възрастни хора от пенсионерския клуб. Служителите на района почистиха тревни площи в квартала.

От район „Приморски" почистиха детски и спортни площадки в района на пазар „Чаталджа" и около административната сграда, тревните площи около паметника на „Почивка". Много граждани бяха забелязани да чистят междублокови пространства в кварталите „Чайка" и „Виница".

Администрацията на район „Аспарухово" почисти променадата покрай канала.

В село Звездица в почистването около кметството се включи не само местната администрация, но и пенсионерският клуб в селото. Там бяха организирали и засаждане на брези и храсти по главната улица.

Около параклиса и сградата на кметството почистиха в село Тополи. В село Казашко се погрижиха за площите около домовете на хората. В село Каменар администрацията чисти боровата горичка и междублокови пространства. В село Константиново още вчера бяха почистени дворовете на детската градина и на училището, а днес – площите около гробищния парк.

Днес през целия ден социалните медии изобилстваха от снимки на възрастни и деца, позиращи гордо до чували със събрани от тях отпадъци.

Това не е еднодневна акция, а процес, който ще продължи през цялата година и особено през летните месеци, коментира кметът Благомир Коцев и благодари на гражданите за високата им ангажираност в инициативата.

Галерия