Стоян Коларов е първи мандат общински съветник от БСП за България. Снимка Лина Главинова

Стоян Коларов е първи мандат общински съветник от БСП за България. Снимка Лина Главинова

Стоян Коларов е роден на 28 май в 1982 година. Средното си образование завършва в тогавашния Техникум по механотехника сега ПГМЕЕ. Висшето си образование получава в университет "Проф. д-р Асен Златаров". Там завършва бакалавърска степен по специалността "Психология", а магистратурата е по "Международен бизнес".

Работил е в Министерството на икономиката, като се е занимавал с документацията по различни европейски проекти.

Избран е за общински съветник от листата на "БСП за България". Това е първият му мандат в местния парламент на Бургас. Стоян Коларов е заместник-председател на Комисията по образование и вероизповедания, член е на Комисията по международно сътрудничество и връзки с гражданско общество и временната Комисия по реклама.

 

- Известно време работихте във Великобритания. Каква беше причината да заминете и как решихте да се върнете?

- Исках да променя средата, да изляза от зоната си на комфорт и да надградя знанията си по английски език. След като заминах посещавах Колеж, където значително подобрих нивото си на владеене на езика.

Комплексна беше причината да се върна. Там започнах и собствен бизнес и прецених, че мога да го развивам и оттук.

- Престоят Ви в Обединеното кралство помогна ли Ви да натрупате опит в професионален план?

- О, да. Запознах се с хора от цял свят. Все още поддържам връзка с приятели от Испания, Италия, Уругвай. Има една група от хора, с които бяхме заедно в Колежа с които си пишем и си честитим празниците, изпращаме си снимки. Голяма част от тях се прибраха в страните си. Общуваме и обменяме опит. Много е полезно да видиш как мислят хора, които живеят на различни места.

- Какво от натрупаното като опит до този момент ще го използвате в работата Ви в Общинския съвет?

- Искам да се промени стила на Общинския съвет от безкритичен и приемащ всичко, което кмета му предложи, до такъв, който да заеме ролята си на орган на местното самоуправление. Много е важно да говорим за децентрализация на общините. В момента 80% от услугите, които са в полза на гражданите, се изпълняват от общините, а само 15% от бюджета на страната формира бюджета на общините.

Бих искал Общинският съвет да изпълнява функциите си на контролен орган на работата на кмета и общинската администрация главно в две направления – увеличаване на приходите в бюджета и разумното харчене на средствата, които реално са парите на гражданите на града.

- Вие сте от новите лица на БСП в Общинския съвет? Какво трябва да направите, за да бъдете разпознаваем? Все пак съветниците трябва да защитават интересите на всички жители на общината без значение каква е политическата им принадлежност?

- От новите лица на БСП съм в Общинския съвет, но съм член на партията от 15 години. В началото никога не съм помислял да заемам някакви постове и не съм се кандидатирал. Участието ми в местните избори като част от листата на "БСП за България" беше моята първа кандидатура и тя се оказа успешна.

Надявам се с работата си да стана разпознаваем. БСП има програма, която трябва да се изпълнява. Надявам се нашите предложения да бъдат приети от другите колеги, защото както казахте – ние сме общински съветници на всички бургазлии, не само на БСП.

- Кой беше човекът във вашия род който Ви запали да се занимавате с политика?

- Причината да вляза в редиците на БСП беше дядо ми. Той беше член на партията. Той се грижеше за мен, докато моите родители бяха на работа. Преди 15 години той почина. В негова чест станах член на БСП. Тогава нямах намерения да се занимавам с политика. С времето се запознах с различни хора в партията, с които имаме общи идеи. Докато бях в Англия с някои от тях си говорихме непрекъснато и те ме държаха в течение как се развиват нещата в Бургас. В партията намерих един приятелски кръг.

- Малцина хора знаят, изключвам  редиците на БСП, че Вие имате роднинска връзка с народният представител от "БСП за България" Димитър Стоянов. Той ли беше човекът, който Ви показа основите на политиката?

- Да, Димитър Стоянов е мой вуйчо, той е брат на майка ми. Винаги съм се допитвал до него, когато имам нужда от съвет. Това обаче не означава, че ме контролира, когато вземам решения. Допитвам се и до други хора. Винаги пречупвам през моята призма съветите, които получавам.

- Димитър Стоянов е минал през всички нива и етапи в своята партийна кариера. Когато разбра, че ще се кандидатирате за общински съветник как реагира?

- Той беше един от хората, които ме посъветва, че е време да опитам да се занимавам сериозно с политика. Благодарение на подкрепата на делегатите на конференцията и мястото, на което бях в листата за местните избори съм общински съветник.

- Мнозина ще прозрат неговата ръка във Вашето избиране за общински съветник. Помага ли Ви или по-скоро Ви пречи роднинската връзка с него?

- По-скоро ми е пречила. Няколко години, след като станах партиен член, ние сме се коментирали моето развитие. Той винаги е казвал, че докато заема някакъв пост, аз трудно ще се развивам. Винаги съм се стремял да не се кандидатирам поради тази причина. Но дойде времето, в което трябва да се отделя от сянката, която тегне над мен и да вървя по мой собствен път. Надявам се той да ми помага и други хора също да ми помагат.

- Вие сте единствената може би партия, която подготвя бъдещите си общински съветници. На заден план стоят хора с опит в предишни Общински съвети. Какви съвети Ви дават те?

- Да, нашата партия подготвя кадрите си, доколкото това е възможно, но това не е достатъчно. И преди, когато бях в младежката организация сме коментирали това, че младежите трябва да бъдат подготвени за това, което им предстои, за да могат да изразяват своето мнение.