Стойновски: Поръчката за автобусите мирише на корупция до медиите днес.

Преди няколко часа от общинската администрация разпространиха съобщение за обявена обществена поръчка за за покупката на 67 нови автобуса. Писмото на Стойновски е в отговор на обявената процедура.

 

"Свидетели сме на необичайно нагъл опит за поредна злоупотреба със средства от администрацията в Община Бургас. Днес на медиите бе разпратено прессъобщение за откритата в четвъртък, забележете в 17:00 ч., процедура за обществена поръчка за 67 автобуса на обща стойност 46'176'206 лв. с ДДС.

Администрацията на кмета обявява поръчката в този час, за да не може да бъде подложена на контрол, чрез питане в Общинския съвет. Ще се опитам да отрезвя управляващите чрез медиите. За пореден път създават опасност от провал за този проект. Ако предните пъти беше поради липса на управленски умения и административен капацитет, сега е поради КОРУПЦИЯ", се казва в писмото на Стойновски.

Той настоява Димитър Николов да изтегли процедурата и условията в поръчката да бъдат променени. Спорен съветника в сегашния си вид, поръчката "създава международен скандал". "Екипът Ви е заложил "прекалено конкретни" условия. Изключвате от състезанието почти 80 % от доставчиците на автобуси по обособена позиция II. Създавате преференция за определен участник и доставчик. Същата схема бе използвана и при доставката на "турските плочки" за Ларгото, за което ОЛАФ вече знае. За плочките злоупотребата е 500'000 лева, тук ще се отклонят милиони. Милиони лева, част от които Бургас ще изтегли като заем по Ваше искане, милиони евро и от европейския данъкоплатец.

Г-н Кмете, обръщам се към Вас, защото Вие ще носите вината за този скандал. Мои колеги в Общинския съвет сигурно пак ще Ви помогнат и ще атакуват, не Вас, а някой заместник-кмет и за този случай на корупция. Аз търся отговорност от Вас.

Въпреки опитите да се заобиколи ОбС Бургас и да се възпрепятства възможността за контрол върху тази непрозрачна процедура, уведомявам обществеността, че на сесията в четвъртък съм намерил начин да защитя интереса на град Бургас", се казва още в писмото на Ваклин Стойновски.