Ансамбъл Странджа ще представи фолклора от нашия регион. Снимка Архив

Ансамбъл Странджа ще представи фолклора от нашия регион. Снимка Архив

Бургаският Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" заедно с още три ансамбли от страната ще изнесат концерт на 24-ти март в зала 1 на Националния дворец на културата в столицата. Музикалният танцов спектакъл е озаглавен "Ансамблите на България" - първа част. Освен "Странджа" в концерта ще участват и представителните ансамбли - "Пазарджик", "Загоре" - Стара Загора и "Добруджа" - Силистра. Публиката ще има възможността да се наслади на песните и танците на четири фолклорни области на страната.

Ансамбъл "Странджа" е създаден през 1965 година с цел издирване, съхранение, обработка и популяризиране на музикалния, песенен, танцов и словесен фолклор от Югоизточна България. Той се състои от три основни формации: женски хор на основата на открито народно пеене, солисти, оркестър от народни инструменти и смесен танцов състав. Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" е изнесъл над 6000 концерта у нас и в чужбина. За цялостна дейност и принос в запазване на българските традиции е отличен с наградата "Нестинарка" през 2008 година на ХХХVI Международен фолклорен фестивал в Бургас. Носител е и на "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци за 2005 година.

Главен художествен ръководител на "Странджа" е Марио Егов.

Ансамбълът за народни песни и танци "Пазарджик" е създаден през 1962 година, а негов основател е Александър Начев. На 2 юни 2017 година ансамбълът отбеляза своята 55-годишнина с тържествен концерт-спектакъл "Изгряла е ясна звезда". Репертоарът ансамбъл "Пазарджик" представя уникалното фолклорно богатство на Тракия. Музикантите изпълняват с успех обработки на автентични образци от Пазарджик и региона, написани специално за тях. Главен художествен ръководител е Атанас Чолаков.

Общински фолклорен ансамбъл "Загоре" е създаден през есента на 1955 г. под ръководството на Панайот Янев, а от 1973 г. става професионален институт. От 2018 година ансамбълът е с нов репертоар. Програмата включва произведения на композиторите Филип Кутев, Кирил Тодоров, Коста Колев, Димитър Колев, Костадин Варимезов, Златин Джеджев, проф. Костадин Бураджиев, Николай Балабанов и Ангел Чакъров. Носител е на редица престижни награди, сред които: "Кристална лира" за върхови постижения от СБМТД; орден "Кирил и Методий" - I степен; Наградата на Стара Загора и други. Танците на ансамбъла са по хореография на Маргарита Дикова, Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Професионален фолклорен нсамбъл "Добруджа" е създаден през 1954 година в град Добрич с мисълта да съхрани и обогати вековната духовна традиция на хората от този край. Носител е редица престижни награди, сред които: "Златна лира" и "Кристална лира" на Съюза на Българските музикални и танцови дейци, Специална награда на Министерство на културата за изключителен принос в културния живот на България, "Кристално огърлие" на Съюза на Българските музикални и танцови дейци за цялостен принос в популяризиране на българския фолклор, "Златен век" с печата на Симеон Велики на Министерство на културата и други. Главен художетсвен ръководител на ансамбъла е Стоян Господинов