Фестивалът ще се проведе в средата на юни в Царево. Снимка Архив Черноморие-бг

Фестивалът ще се проведе в средата на юни в Царево. Снимка Архив Черноморие-бг

IX Международен фолклорен фестивал "Странджа моя, люлчина" събира изпълнители през юни в Царево. Той се провежда през месец юни на летните сцени в града и има за цел да представи фолклорната музика и танц на България и други страни по света в цялото и видово, жанрово и етнокултурно многообразие: ансамбли, танцови състави, групи и хорове за народни песни, оркестри, групи за автентичен фолклор, певци и инструменталисти.
За участниците във фестивала няма възрастови ограничения.
Подборът на изпълненията, с които ще се представят участниците е свободен.
МФФ "Странджа моя, люлчина" няма конкурсен характер. Компетентно жури оценява художествените качества на съставите и изпълненията.
Времетраене на изпълненията - индивидуални изпълнители - до 6 минути, певчески групи - до 12 минути, танцови състави и ансамбли - до 20 минути, инструментални групи и оркестри - до 15 минути, обичаи - до 25 минути.
Фестивалът ще бъде открит с "Нощ на южните ансамбли" на 14-ти юни, петък, от 20.00 часа. На 15-ти юни, събота, концертната програма започва в 18.00 часа. На 16-ти юни, неделя, програмата е с начален час - 10.00 часа, последвана от награждаване и закриване на фестивала.
Традиционно се връчват награда на кмета на Община Царево, награда на НЧ "Георги Кондолов - 1914", награда за индивидуален изпълнител, награда на журито. Всеки колектив получава грамота и плакет за участие. Присъждат се и поощрителни награди.