Еврокомисарят Габриел взе участие в официалното откриване на Симпозиума

Еврокомисарят Габриел взе участие в официалното откриване на Симпозиума

Странджанският манов мед става защитено наименование за произход. Това обяви българският комисар по цифровата икономика Мария Габриел при откриването на Световния симпозиум по мановия мед. Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия е одобрила кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход.
Следващата стъпка е публикуване на спецификацията на продукта в Официалния вестник на ЕС през есента и ако няма възражения, Странджанският манов мед ще бъде вписан в регистъра в началото на следващата година. "Тази регистрация представлява възможност за засилване на развитието на местното производство на пчелен мед, производителите могат да получават по-добра цена за продукта си и да се отличават на пазара. Гордея се с пчеларя от Царево Манол Тодоров и всички останали пчелари, с които заедно работим уникалният продукт Странджански манов мед да се превърне в още една емблема на България", заяви комисар Габриел. Тя приветства организаторите на Световния симпозиум по мановия мед от сдружение "Страджански манов мед" с председател Манол Тодоров, община Царево, кмета Георги Лапчев и фондация "Златен мед" за положените усилия за организирането на мащабното събитие, чийто домакин след 10 години отново е Царево.

Мария Габриел поздрави и българската пчеларска общност, подчертавайки добрата съвместна работа през годините. "С българските пчелари заедно показваме години наред на цяла Европа, че можем да бъдем смели в отстояването на каузата за по-достойно място на пчеларския сектор. Корените на моята подкрепа за каузата е силната ми вяра в пчеларите. Ангажиментът ми остава същия и сега, като комисар по цифровата икономика и общество, и съм мотивирана новите подходи и инструменти в ресора ми да бъдат в служба за запазване на здравето на пчелите и на труда на пчеларите", каза още при откриването на симпозиума Мария Габриел.