Страсти и кавги в арт средите на Бургас заради европари и промотиране на иновативни културни събития". По тази ос могат да кандидатстват големите общини в страната като минималната рамка на проекта трябва да е 400 000 лева, максималната сума на безвъзмездната помощ - 800 000 лева. Едно от изискванията е, спечелилата община да участва във финансирането на проекта с 5% лични средства.

Екипът от администрацията покани представители на различни културни институти, съсловни организации, сдружения, автори, за да им представи своята идея в работен вариант и да им даде възможност да се включат със свои предложения.

Сред творците обаче се прокрадна съмнение, че може споделяйки идеята си някой да я "вербува", да си препише авторството над нея и друг да я реализира.

Според Петя Стойкова от танцова компания "Дюн" срокът, който общината им дава за да предоставят своите идеи (до 3 февруари включително б.а.) бил крайно недостатъчен. Тя настоя и да бъдат посочени конкретни финансови параметри, в които да могат се впишат идеите им.

В един момент се оказа, че не идеите са движещата сила на творците, а средствата, които ще могат да получат, за да ги реализират.

"Не можем да направим това на този етап, защото не знаем, колко идеи ще получим и кои от тях ще бъдат включени в проекта на общината", обясни Весела Йорданова - шеф на дирекция "Култура, маркетинг и връзки с обществеността". В общината са начертали основите на проекта. Той ще представлява изграждане на Фестивална зона от Казиното до Графичната база на художниците в Морската градина. Целта е да обедини различни изкуства, които да се случват в рамките на няколко дни. В рамките на проекта ще бъде заложена и сума за ремонта на Графичната база, нещо което програмата позволява. От администрацията иницираха срещата, за да чуят конкретните идеи за иновативни събития, които да се случат в рамките на този проект. Условното му заглавие е "Завръщане в Бургас", но то включва не само бургазлии зад граница, но и тези, които живеят и работя тук, обясниха от администрацията.

Заглавието обаче не се понрави на повечето участници в срещата.

Общинската съветничка Соня Георгиева сподели идеята на Момчил Младенов да бъде създаден фестивал на балетното изкуство в рамките на проекта.

Според Милен Филипов от БСУ трябва в този проект да се види възможността, която се дава за изява на артистите в Бургас, ако общината разбира се успее да го защити и спечели финансирането. Той предложи, да бъде създаден уеб сайт на този проект и така навсякъде по света да се види, какво се случва тук.

Според Иван Янков - художник, трябвало да се даде възможност на младите автори за изява, защото те се борели със зъби и нокти за това.

Според директорът на Кукления театър Христина Арсенова, общината е тази, която поема отговорността по проекта и тя решава дали ще кани представители на арт средите да споделят идеите си. Тя обаче не скри, че "в Бургас има много задръстена публика" и трудно си пробива път качественото съвременно и модерно изкуство.

От общината обещаха, че всяка идея, дадена от поканените на срещата, ще бъде реализирана от тях, ако проекта бъде спечелен.