На прага сме на една трансформация на българските модели за финансиране на сгради за обновяване, каза Драгомир Цанев (в средата) - изпълнителен директор на ЕнЕфект

На прага сме на една трансформация на българските модели за финансиране на сгради за обновяване, каза Драгомир Цанев (в средата) - изпълнителен директор на ЕнЕфект

"Строителният бранш е в криза на кадри. Архитекти се преквалифицират на IT специалисти. Лопсва възможност за придобиване на практически умения, студентите са откъснати от практиката, няма проектантки екипи, които да ги приобщят", това каза Цветелина Стоянова от "Маркет линкс" представяйки резултатите от проучване направено във връзка с Програмата за енергийна ефективност. Тя представи данните на откриването на Национална конференция и изложение "Нулевоенергийните сгради: Бъдещето е сега!", която започна днес в експозиционен център "Флора" и ще продължи до 2-ри юни включително. Форумът се организира от Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия" в партньорство с Община Бургас. 

"Кадровата подготвеност, обучението и знанията за енергийна ефективност липсват. Само 10% от фирмите заявиха, че техни служители са участвали в обучение за енергийна ефективност през последните години. Оказа се, че в България поради политически чадър, един експерт професор е задържал чисто субективно процеса на обучението на нови кадри, свързани с енергийно обследване и енергийни оценки. Няма достатъчно енергийни оценители.

11 години е замразена възможността за организиране на курсове за енергийна ефективност и енергийно одитори. Наскоро се откри курс от колеги на този професор, чието име всички знаят, защото е публична тайна. Обучението е 40 дни и струва 3 500 лева, а са се записали 100 човека и още имат желание да го направят. Това показва големия интерес към този вид професионално обучение и квалификация, която дава практикуване като енергиен одитор. Те са небалансирано разпределени между София и страната, проблем е, че могат да работят само в две консултантски фирми и забавя процесите", допълни Цветелина Стоянова.

"Конферентна част на форума е тридневна, фокусирана върху тр и отделни теми. Тази година е годината на знанията и уменията, вторият ден е за финансиране, защото сме на прага на една трансформация на българските модели за финансиране на сгради за обновяване или програмите за саниране, както ги наричаме. Днес завършва приема на документи за 100% финансиране на сградно обновяване. Следващият етап от програмата, където грандовото финансиране ще е 80%, трябва да бъде осигурено 20% съфинансиране от собствениците. Ключов елемент, който променя дискусията. Затова трябват по-мащабни и ефективни проекти на по-обхватен териториален принцип", каза при откриването Драгомир Цанев - изпълнителен директор на "ЕнЕфект".

"Ние сме на кръстопът. Интересът при гражданите е доста завишен. Те осъзнаха, че енергийната ефективност е нещо, от което имат нужда и могат да се възползват. Всички, които са подали заявления няма да могат да участват в програмата, визирам лимитираните прагове, които сложиха на общините. Ще се наложи много работа, за да им обясним, защото не са одобрени и защо ще останат за втората програма, където 20% ще е съфинансирането им.

Благодаря на "ЕнЕфект" и на Енергийната мрежа за сътрудничеството. Общините отнасят най-много работа. Административната тежест е доста голяма и гражданите оставени сами не знам дали и как могат да се справят. Като имам предвид процедурата за фотоволтаиците и бойлерите за топла вода не зная как ще се случи това, защото трябва да кандидатстват сами. И тази процедура, според меня, няма да има такъв успех, както процедурата за енергийна ефективност", допълни Весна Балтина - зам.-кмет по европейски политики в Община Бургас.