Шествието премина по централните бургаски улици и стигна до Морската градина. Снимки университет Проф. д-р Асен Златаров

Шествието премина по централните бургаски улици и стигна до Морската градина. Снимки университет Проф. д-р Асен Златаров

С факелно шествие студенти и преподаватели в университет "Проф. д-р Асен Златаров" отбелязаха 60 години от създаването му. Първите студенти са прекрачили прага на висшето учебно заведение на 6-ти октомври 1963 година. С портрета на своя патрон и университетското знаме начело, следвани от внушителното каре на университетското ръководство, облечено в тоги, шествието потегли от Компаса на улица "Александровска". Зад своите преподаватели се наредиха десетки студенти с факли, символизиращи непрестанния огън на знанието и приемствеността в предаването му от поколение на поколение. Студентски съвет бе поръчал за всички участници   специални фланелки с логото на Университета.

Шествието премина покрай Часовника и продължи по улица "Алеко Богориди", предизвиквайки невероятен възторг сред бургазлии и гости на града, които ръкопляскаха на участниците. В редиците дори спонтанно се включиха млади семейства с деца и с бебета в колички, желаещи да изразят съпричастието си към университетския празник.

Колоната завърши пътя си в Морската градина, където пред паметника на патрона – професор Асен Златаров. Там бяха поставени венци и цветя от ректора на университета проф. д-р Христо Бозов в знак на съпричастие към академичния празник, и от зам.-областният управител Владимир Крумов, от зам.-ректорът на БСУ проф. Мария Алексиева, както и от  студентите.

Галерия