Студентите - коледари наричаха и благославяха в университета

Студентите - коледари наричаха и благославяха в университета

Студенти коледуваха и наричаха в университета. Инициативата на Факултета по обществени науки в бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" - "Академия за коледари" донесе празнично настроение на академичното ръководство и студентите. Навръх днешния Игнажден коледарите от всички специалности на Факултета станаха първите и най-добри полазници във всички звена на университета. Първо бяха посрещнати от ректорското ръководство с коледен кравай и гевреци, както повелява традицията. Ректорът проф. д-р Христо Бозов ги поздрави за инициативата, а те изрекоха и изпяха благословии за целия академичен колектив на висшето учебно заведение.

След това поред коледарската група обиколи всички звена на университета, където бе посрещната с радост и почерпка, като навсякъде момчетата изрекоха своите пожелания за весели коледни празници и здрава, мирна и успешна нова година. Най-многолюдно и тържествено бе посрещането във Факултета по обществени науки, където, освен ръководството на звеното, начело с декана, проф. Румяна Папанчева и техните преподаватели, ги очакваха да им се порадват превъплътени във фолклорни роли и техните състуденти и приятели.

Възкресяването на автентичната българска коледна традиция нямаше да бъде възможно без инициативата и настояването на главния тютор на ФОН - доц. Пенка Вълчева, на доц. Захарий Дечев, на зам.-ректора, проф. Севдалина Турманова, на огромния талант на гайдаря Петко Янгьозов, също  преподавател във Факултета, който осигури музикалния съпровод на изпълненията, както и на съдействието на музикантите и танцьорите от ансамбъл "Странджа" и лично на художествения им ръководител, Марио Егов, които дни наред обучаваха младежите на песните и танците, свързани с Коледа.

Галерия