Първокурсниците получиха днес студентските си книжки. Снимки Бургас без цензура

Първокурсниците получиха днес студентските си книжки. Снимки Бургас без цензура

Студенти от 10 града от страната и от Украйна, и Русия ще учат във филиала на Националната художествена академия в Бургас. Първокурсници от Русе, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Благоевград и други градове на страната са избрали да продължат висшето си образование тук. 40 студенти са приети да се обучават в бакалавърска степен по специалностите "Живопис", "Графика", "Моден дизайн", "Плакат и визуална комуникация".

"Това е шестата академична година. Научихме се да мечтаем, да генерираме идеи, да ги реализираме и никой не може да си представи Бургас без филиала и студентите. Предстои ни интересна учебна година. Бъдете здрави!", с тези души директорът на филиала на НХА доц. Димо Колибаров даде начало на тържественото откриване на новата академична учебна година. Специални гости бяха Севдалина Турманова - председател на ОбС Бургас, кметът на Бургас Димитър Николов, ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" - проф. Христо Бозов, зам.-ректорът на същия университет проф. Сотир Сотиров, директорът на "Пристанище Бургас" Диян Димов и други.

Отец Игнатий и отец Севастиян извършиха водосвет и благословиха преподавателите и студентите в Академията. През новата учебна година тук ще се обучават над 115 студенти. "Да пожелая на всички студенти в шестата година да получават само шестици", каза отец Севастиян.

"Поговорката гласи "Да бе мирно сидяло, не би чудо видяло", но вие не трябва да седите мирно. Сега е моментът да експериментирате", с тези думи се обърна към първокрусните ректорът на НХА проф. Георги Янков.

Церемонията продължи с връчване на студентските книжни на първокурсниците.

На финала бе открита и изложбата "75 години специалност "Плакат и визуална комуникация" в НХА", която е подредена в галерия "Ателие" в Магазия 1.

Галерия