Ректорът на НХА проф. Георги Янков откри изложбата на студентите от специалност Плакат и визуална комуникация. Снимки Черноморие-бг

Ректорът на НХА проф. Георги Янков откри изложбата на студентите от специалност Плакат и визуална комуникация. Снимки Черноморие-бг

Осем студенти от четвърти курс на специалността "Плакат и визуална комуникация" във филиала на Националната художествена академия в Бургас подредиха първа изложба във фойаето на драматичен театър "Адриана Будевска". Изложбата, озаглавена "Плакатни тигри", представя две учебни задачи на студентите. Те е трябвало да нарисуват плакат на две постановки - "Свекърва" от афиша на драматичен театър "Адриана Будевска" и "Любопитното слонче" от програмата на Кукления театър. А крайният резултат - плакатите за спектаклите са изложени в театъра, така че всеки зрител да може да ги разгледа.

"Искам да благодаря на директора на театъра Борислав Чакринов и на художника Стойко Сакалиев, че си партнираме и можем да правим тези изложби", каза при откриването на експозицията ректорът на НХА проф. Георги Янков.

"Преди година, когато откривах изложбата на Стойко Сакалиев говорих за връзката между плаката и театъра. Нашият театър е единственият, който има жив плакатист. От 25 години съм тук и разбирам, какво се е случило. Плакатите са историята на театъра. Създаването на образ не е проста работа, а сериозен творчески процес. Има плакати, за които съм горд, че сме ги направили заедно", каза директорът на театъра Борислав Чакринов. "Важно е младите да попиват от атмосферата на театъра. На нас ни е хубаво да работим заедно. Радвам се, че откривате това театрално прастранство и се надявам то да стане активно място за изложби в Бургас. Вие сте първи и провлачвате крак", допълни Чакринов.

"Това е радостен ден за театъра, защото вие сте бъдещи автори, които ще налагат себе си като имена. Театралният плакат е сложна материя. Не винаги се получава най-доброто, но творческият път е такъв, помнят се върховете", сподели художникът на театъра, чието дело са всички плакати на постановките - Стойко Сакалиев. "Възходът на театралния плакат бяха 70-те, 80-те, 90-те години на миналия век. Улиците бяха галерията на плаката, после той влезе в залите и стана част от биеналета, от триеналета. От 2000 година насам започна да отстъпва от традициите. Наложи се рекламният момент и образа на актьора, и така се скъси границата с филмовия плакат. Не са важни изразните средства, които ще използвате, а това плакатът да носи енергия, да има цветови баланси, естетика", допълни Стойко Сакалиев.

Осемте студенти, които напролет ще вземат своята бакалавърска степен, не скриха вълнението си при откриването на изложбата. Във фойаето на театъра са подредени плакатите на Аксения Аврамова, Александра Митова, Анна - Мария Адамова, Афродита Сариева, Елена Генчева, Иван Петров, Никол Стойкова и Кристиян Димитров.

Галерия