Христо Симеонов и Христина Арсенова са сред студентите на Юлия Огнянова. Снимки Авторът и архив Черноморие-бг

Христо Симеонов и Христина Арсенова са сред студентите на Юлия Огнянова. Снимки Авторът и архив Черноморие-бг

Майка, светица, неповторима - това са само малка част от думите на някои от студентите на Юлия Огнянова, които се върнаха назад в спомените си, за да съживят образа на театралния режисьор в навечерието на нейния стогодишен юбилей. Със серия от събития в цялата страна се празнува един век от нейното рождение. Бургаският Куклен театър в партньорство с Община Бургас и издателска къща "Знаци" избра да отбележи тази дата със среща "Уроците на Юлия Огнянова - академия за достойноство". Директорът на Кукления театър Христина Арсенова е един от учениците на Юлия Огнянова и затова в залата на театъра тя събра част от другите й ученици - Христо Симеонов, Съби Събев, Нина Димитрова, Петър Тодоров.

В залата на Кукления театър, освен студенти на Юлия Огнянова, дойдоха и бургазлии, които искаха да се докоснат до нея чрез спомените на нейните ученици, сега театрални режисьори. Юлия Огнянова създава нов сценичен език, плащещ и иносказателен и превръща цирковата клоунада в театрален похват.

Журналистът Румяна Емануилиду е написала седем книги с разказите и историите, които Юлия Огнянова й е споделяла за 15 години. "Срещите с нея продължаваха по три-четири денонощия. Остана незавършена "Юлия и Брехт", сподели Румяна Емануилиду. И допълни: "Юлия трябва да се чете. Тя вярваше, че чрез театъра могат да бъдат променени хората и обществото и че изкуството е плод на спонтанна творческа изява".

"Беше майка за всички нас. Репетирахме в нейния дом, тя не обичаше да идва в Академията. Срещнах я в Бургас, когато поставяше "Суматоха", а есента, когато ме приеха да следвам режисура попаднах в нейния клас. Тя произведе едни от най-интересните режисури. За първи път тя поставя пиеса на Бертолт Брехт и чрез него въвежда монтажния принцип в театъра. Неповторим човек, който не срещаш често", сподели Петър Тодоров.

За Нина Димитрова казват, че е ученикът на Юлия Огнянова, който носи нейната методология в сърцето си. "Тя идваше, когато правехме "Шинел" през 1991 година. И на финала каза: "Вие сте събрали спектакъла в шепа". Ако го има "Шинел и той навърши 30 години, то е, защото Юлия беше зад този спектакъл". Тя беше светицата и бомбаджийката на българския театър. Достоен човек, който живееше по клоунски", сподели Нина Димитрова. И призна, че животът й се дели на две - преди Юлия и след Юлия.

Съби Събев, който е студент от първия випуск на Юлия Огнянова, сподели как тя го е бранила по време на защитата на неговата дипломна работа.

А Христо Симеонов призна, че животът му по странен начин е свързан с нея. "Моят дядо е играл в нейния първи спектакъл, аз в нейния - последен. Накрая тя ме извика и каза: "Само теб не исках да играе в постановката. Сега не съжалявам", сподели Христо Симеонов.

Преди 10 години по време на последното идване на Юлия Огнянова в Бургас тя сподели пред репортер на "Черноморие": "Никога не чувам, когато по телевизията говорят за Варна. Никога за Варна, а Варна е родният ми град. А Бургас го чувам. Работя нещо. И когато споменат Бургас, много рядко, но когато го споменат - аз го чувам. Какво е това? Може би това е периодът, в който ние бяхме в този театър (Методи Андонов привлича в бургаския театър "Адриана Будевска" Вили Цанков, Леон Даниел и Юлия Огнянова. Тримата работят тук в периода 1957-1960 година б.а.). Бяхме най-близките хора..."

На 22-ри февруари се навършват 100 години от рождението на Юлия Огнянова.

Галерия