Акцията ще продължи през цялата седмица. Снимката е илюстративна

Акцията ще продължи през цялата седмица. Снимката е илюстративна

Кръводарителската акция на студентите от университет "Проф. д-р Асен Златаров" започна днес и ще продължи през Страстната седмица. Първа сред дарителите бе Десислава Чапкънова - председател на Студентския съвет при университета. По традиция младата жена влиза първа на всяка кампания, за да даде пример на своите състуденти и приятели. Така беше и на предишната акция през месец ноември миналата година, когато дарителството бе инициирано от  БЧК-Бургас. Тогава червенокръстците отчетоха най-мащабното попълване на кръвната банка на Бургаска област в историята си.

Десетки възпитаници на най-голямото висше учебно заведение в Югоизточна България се записаха  още през миналата седмица като дарители в специален списък. Той бе предварително съставен, за да няма струпване на хора пред и в залите на Центъра по трансфузионна хематология на УМБАЛ-Бургас и да се осигури максимална безопасност на даряващите животоспасяващата течност.

Акцията по кръводаряване ще продължи до края на настоящата седмица и е в отговор на  тревожния сигнал от бургаската болница и нейния Център по трансфузионна хематология, че областта е останала с минимален запас от кръв за преливане при спешност.

Чрез участието си в този висш хуманен акт  студентите от университет "Проф. д-р Асен Златаров" още веднъж доказват, че във висшето учебно заведение те се обучават не само на знания и умения, а и на социална съпричастност и  на отговорно гражданско поведение.