Венета Карапеева ще съчетава авиацията с арт терапията. Снимки Лина Главинова

Венета Карапеева ще съчетава авиацията с арт терапията. Снимки Лина Главинова

Стюардеса и психолог са сред първите магистри по специалността "Арт терапия" във филиала на Националната художествена академия в Бургас. Първите шест студенти от "Випуск 2018" защитиха днес дипломните си работи пред изпитната комисия с председател - проф. Светозар Бенчев - декан на Факултета по изящни изкуства в Академията.

"Това е първият випуск на филиала на Академията, а вашите имена ще останат в историята като първи завършили магистърската програма по арт терепия", каза директорът на филиала доц. Димо Колибаров.

На защитата, освен членовете на изпитната комисия и студентите, присъстваха студенти от филиала на Академията, преподаватели и гости.

Сред първите магистри, които ще получат дипломи по специалността "Арт терапия", са само жени с различни професии и предшестващо образование. Венета Карапеева е филолог по образование и стюардеса по професия. Тя обаче в бъдеще ще поделя времето си между полетите до различни точки на Европа и света и новата си професия на арт терапевт. Според нея арт терапията има своето приложение в авиацията. "Чрез способите й хората се научават да работят в екип, да се изграждат като лидери, да бъдат толерантни един към друг", сподели Венета Карапеева. Тя е разработила дипломната си работа на базата на няколко тренинга със свои колеги. Провокирала ги е да сглобят пъзел за определено време, като по този начин им е дала възможност да разберат дали умеят да работят добре в екип и дали са достатъчно толератни един към друг. "При тази задача нямаха право на грешка", обясни тя. Другата игра е била свързана с огледало и маско терапия. И двете са помогнали на участниците да се научат да приемат другия, въпреки различията му, да знаят как да му направят комплимент или да посочат недъга му без да го наранят.

За димпломната си работа Николина Караганчева е използвала игрите с ученици и възрастни. В нея тя е изследвала възможностите на арт терапията като метод за намаляване и превенция на нивото на стрес и тревожност при тийнейджърите. "Направих няколко демонстрации сред седмокласници. Тези, които се заинтригуваха се включиха в арт терапията и резултатът е налице", обясни Нина Караганчева. Тя е провокирала учениците да донарисуват лицето, което им е дала скицирано на белия лист и по този начин да разкрият своята емоция. Тя вече води курсове по арт тератия със семейства в Младежкия културен център в Бургас.

Гергана Аврамова надгражда знанията и практиката си като психолог чрез арт тепарията. Дипломната й работа представя помагало с карти, задачи и приказки, които помагат на деца и възрастни да разкрият или да развият своята емоционална интелегентност. Рабработените от нея карти са полезни в работата на логопеди, както и на родителите, които искат да разберат емоционалността на децата си.

Дипломната работа на Даниела Тодорова е "Твоите тайни приказки". Тя е провокирала децата да се включат в мобилна арт работилница и да участват в изработването на кукли за спектакъл, а декорите е събрала в голяма книга, която представи по време на защитата на дипломната си работа.

Галерия