Призивът е отправен от ставрофорен иконом Василий от храм Света Троица в Бургас. Снимка Добрин Велев

Призивът е отправен от ставрофорен иконом Василий от храм Света Троица в Бургас. Снимка Добрин Велев

Ставрофорен иконом Василий Симеонов от бургаския храм "Света Троица"  се обърна с призив към митрополитите и епископите на Българската Православна църква. Повод за това стана съслужението на Пловдивския митрополит Николай заедно с епископи от ПЦУ в църквата "Свети Стефан" в Истанбул, известна още като Желязната църква. В съслужение с митрополит Николай са били и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий - игумен на Троянската и Бачковската света обител, Смолянският епископ Висарион - втори викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Харалампий Ничев - клирик на Вселенската патриаршия, архимандрит Максим, йеромонах Петър Еремеев - клирик на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Тодор от Старозагорска митрополия, свещеноиконом Василий Кашоров, митрополитският протодякон Илиян Александров и протодякон Димитър Куманов.

Призивът на старофорен иконом Василий е следният:

До членовете на Светия Синод и епископата на Българската Православна църква – Българска патриаршия чрез Наместника на Сливенска епархия владика Йоан:  

ПРИЗИВ

от ставрофорен иконом Василий Диханов Симеонов гр. Бургас, храм "Света Троица":

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши преосвещенства,

Подбуден от свещеническата ми съвест и каноните на Светата Православна Църква ви призовавам да прочетете епископската клетва, която всеки от Вас е давал при хиротонията си!

Призовавам Ви да вземете отношение към известното съслужение с членове на непризнатата от БПЦ-БП ПЦУ! Призовавам съслужилите към бързо и безоговоръчно покаяние!

Призовавам за решително осъждане на действия, които водят към разкол, неопапизъм, икуменизъм и учение за църква-майка, която ражда дъщери, които после превръща в сестри!

Призовавам вероизповед от вас, че Църквата е Една и използва "мати церквей" по отношение на Сион, а не в смисъл на произлезли, родени или друго, Църкви!   Призовавам, като клирик на Сливенска епархия, епископите Арсений и Герасим изрично да се разграничат от съслужението, за да запазят достоизбираемостта си и да почетат паметта на категоричния в това отношение блаженопочинал митрополит Йоаникий!

Призовавам Ви да запазите мира в Българската Църква, каквото и да ви струва това! 

Със синовна обич и свито от тъга сърце: ст. иконом Василий Симеонов".

Призивът на ставрофорен икономи Василий се подкрепя от сдружение "Православен зов". Вече има и стартирала и онлайн петиция в подкрепа на този призив. Всеки, който желае да подкрепи петицията, може да го направи на този линк - https://www.peticiq.com/445365#form