Девет от митрополитите гласуваха за Наредбата, приета в нарушение на Устава на БПЦ. Снимка Светия синод

Девет от митрополитите гласуваха за Наредбата, приета в нарушение на Устава на БПЦ. Снимка Светия синод

Светът полудя, Светият синод още повече. Силни са думите и упреците ми, защото не повярвах на новините. На 24-ти февруари Светият синод на Българската православна църква е касирала изборите за нов митрополит на овдовялата Сливерска митрополия. Само преди броени дни, на 18-ти фезруари бе проведен законно избора в административната сграда на Сливенската митрополия.

Няма да преразказвам избора, той бе оповестен по медиите. Тогава бяха избрани двама от номинираните десет епископа из между които Светия синод трябваше днес, 25-ти февруари, да избере новия Сливенски митрополит. Избраните бяха Агатополския епископ Иеротей, който получи 26 гласа на първия тур и Константийски епископ Михаил, който получи 22 гласа.

До тук добре, но новината от 24-ти февруари за касирането на избора ме втрещи. Казвам си: „Боже, как е възможно това да се случва с решение на Светия синод на БПЦ?“ Грях да си нямам замириса ми на нашенските избори за кметов, за народни предсавити, за грешки при отчитане на бюлетини и т.н. нередности.

Нима изборът на нов Сливенски владика не бе прзрачен??? От години като журналист отразявам всичко свързано със Сливенската митрополия, част от която е и област Бургас. Имах щастието да познавам и да контактуват с покойния дядо Йоаникий и с епископ Иеротей, който 10 години е викарий на Йоаникий. Един млад, еродиран, начетен и с дар слово и стил духовник. Чела съм и съм слушала голяма част от неговите пропведи.

Написани с такава прозорливост, почиващи на факти и събития, докосващи ума и сърцето на всеки български православен християнин.

Не разбирам и новите промени на Светия синод относно процедурата за избор  на митрополит. Какво излиза? Че гласът на миряни и клирици няма да се чува? Че както вчера Светия синод си гласува нова наредба в нарушение на Устава на Българската православна църква, така утре ще реши нещо друго и то няма да е с мисъл за християните, а водени от личните си интереси и амбиции!