Представлението на Сватбата на Фигаро е този петък от 19.00 часа в залата на Операта. Снимки Държавна опера Бургас

Представлението на Сватбата на Фигаро е този петък от 19.00 часа в залата на Операта. Снимки Държавна опера Бургас

Една от най-популярните опери на Волфганг Амадеус Моцарт - "Сватбата на Фигаро" ще има своето представление на 19-ти ноември. Постановката е под режисурата на проф. Павел Герджиков. В петъчната вечер бургаската публика ще бъде въвлечена в една интригуваща история със забавни и неочаквани сюжетни линии, в които се преплитат комични ситуации, словесни закачки, водещи до драматични обрати в отношенията, съмнения и разнопосочни емоции, породени от ревност и страст. Заплетените взаимоотношения намират своята логична развръзка на финала и героите, всеки от които печели симпатии от страна на публиката, поемат по своя житейски път удовлетворени.

Диригент на спектакъла ще бъде маестро Цанислав Петков, който съвсем наскоро дирижира концерта, преминал с голям успех в залата на Бургаската опера, със специалното участие на световнопризнатия млад виолончелист Атанас Кръстев. Режисурата на постановката е на проф. Павел Герджиков, диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева, пианистката Райна Попова изпълнява клавирните речитативи, художник на изящната сценография и великолепните костюми, съобразени с духа на времето – Чавдар Чомаков, пластиката е на Гриша Роглев, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов.

В образа на Фигаро, надарен с остроумие, харизма и комбинативен ум, влиза басът Костадин Мечков. В ролята на нежната чаровница, камериерката на графинята – Сузана, която е предана на своята господарка – графиня Алмавива, както и на своя любим, ще бъде сопраното Мария Цветкова – Маджарова. Като красивата графиня Алмавива, която е подложена на съмнения от ревност, поради похотливите помисли на своя съпруг към чужди красавици – граф Алмавива, но с помощта на верните си приятели и техния остроумен план успява да си възвърне чувствата на графа, на бургаска сцена излиза Нона Кръстникова, сопран. В ролята на граф Алмавива, който коварно възнамерява да плени шармантната годеница на Фигаро Сузана, ще бъде баритонът Бранимир Недков. В образа на пажа Керубино влиза мецосопраното Лина Пеева. В ролята на икономката Марчелина, която също има важна роля в сюжетното развитие, ще бъде мецосопраното Калина Попова. Басът Диман Панчев е в ролята на доктора Дон Бартоло, а като учителя по музика Дон Базилио и съдията Дон Курцио на бургаска сцена ще се представи тенорът Яни Николов. В образа на градинаря Антонио ще бъде Петър Тихолов, бас, а в ролята на Барбарина, дъщеря на градинаря, ще бъде сопраното Стефка Христозова.

Галерия