Доротея Тончева чете стихове на своя съпруг Стефан Цанев. Снимки Община Бургас

Доротея Тончева чете стихове на своя съпруг Стефан Цанев. Снимки Община Бургас

Светила на българската култура  с рецитал 'Носете си новите дрехи, момчета..." в Бургас навръх 6- ти септември – Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Едно запомнящо събитие, събра на едно място трима колоса, титани на съвременното ни изкуство. Заено на сцената на Културен ком на НХК застанаха те: драматургът, поет и писател Стефан Цанев, автор на16 стихосбирки, 32 пиеси, на романа "Мравки и богове", на четиритомната историческа сага "Български хроники", негови стихове са преведените всички европейски езици, на китайски, арабски, игрите; актрисата с характерния и запомнящ се тембър на гласа - Доротея Тончева, играла в над 40 филма и композиторът с бургаски корен Кирил Дончев, написал музиката на над 260 пиеси, 80 игрални и 40 документални филми. Едно истинско незабравимо трио арт светила, дошли да се срещнат със своята публика. А салонът на НХК бе тесен за всички, дошли да се насладят на творчеството на тези обичани творци.

И така под светлините на прожекторите в продължение на близо два часа продължи вълнуващото пътешествие – музикално-поетичния рецитал "Носете си новите дрехи момчета...".

“Нашето приятелство с Кирил е повече от 62 години. През далечната 1962-а година, когато в бургаския театър трябваше да се постави първата ми пиеса "Истината за Ивайло", а композитор бе Кирил Дончев“, сподели Стефан Цанев. Както е типично за емоционалния Дончев, той се обърна към съгражаните си с: "Добър вечер, бургазлии". На сцената Цанев за първи път чете откъс от романа си '"Мравки и богове", както и свои стихове. Жената до него - актрисата Доротея Тончева, изпълни откъси от поемата "Автореквием", както и популярни и сакрални стихове на своя съпруг Стефан Цанев. В  рецитал се редуваха изпълнения на композитора Кирил Дончев. Не мина и без неговата любима хумористична песен "Райско пиле", както и песента "Светът е хубав" по текст на Иван Радоев. Шегаджията не отстъпи по рецитал на двамата си приятели. И всичко това пред погледите на стотиците зрители в залата. Гвоздеят в програмата бе Цанев, който чете текст от своето досие, както и посочи и хората, които са били до него през годините - поетите Атанас Делчев, Иван Радоев, Недялко Йорданов, Христо Фотев, с който са водели битката за свободния стих. Влюбен от детство във физиката Стефан Цанев разкри и неговата формула за поезия, инспирирана от уравнението на Айнщайн т.е. за Цанев поезията е равна на мисълта, умножена на квадрат на сърцато. И допълни, че най-хубави са стиховете написани по време на съпротива. Той пожела на неговите млади колеги да се съпротивляват. Финалът на поетичната вечер бе поставен с емблематичното, мъдро и вечно стихотворение "Носете си новите дрехи момчета".

Галерия