Сливенският митрополит Йоаникий в продължение на 41 години ръководи епархията. Синмка Архив Черноморие-бг

Сливенският митрополит Йоаникий в продължение на 41 години ръководи епархията. Синмка Архив Черноморие-бг

Светият синод решава за оставката на Сливенския митрополит Йоаникий. Днес трябва да се проведе заседание, на което да бъде разгледана депозираната от митрополита оставка. Като причина за оттеглянето си Йоаникий е посочил здравословни проблеми. Според Устава на Българската Православна църква, Синодът трябва да назначи комисия по случая. Членовете на комисията трябва да посетят Сливенския митрополит, да разговарят с него и тогава да се вземе решение дали молбата му да бъде удовлетворена или не.

Йоаникий е митрополитът с най-голям стаж. Той в продължение на 41 години ръководи епархията, което е създадена през 1872 година. В териториалния й обхват влизат - Сливенска духовна околия с център град Сливен, Бургаска духовна околия с център град Бургас, Ямболска духовна околия с център град Ямбол, Тополовградска духовна околия с център град Тополовград, Карнобатска духовна околия с център град Карнобат, Малкотърновска духовна околия с център град Царево и Котелска духовна околия с център град Котел.

Миряните от Сливенска епархия се молят за здравето на дядо владика и се надяват, че Светия синод няма да уважи молбата му и той да остане на поста си.