Светлана Янчева получи наградата на професионалното жури на София филм фест на брега. Снимки Авторът

Светлана Янчева получи наградата на професионалното жури на София филм фест на брега. Снимки Авторът

Актрисата Светлана Янчева получи статуетката "Сребриста чайка" на 21-то издание на "София филм фест на брега". За втори път в историята на бургаското издание на кино фестивала актьор, а не филм, получава наградата на Община Бургас решението, за която се взема от професионалното жури с председател проф. Георги Дюлгеров. "Пролетно равноденствие" е един от филмите, показани в програмата на тазгодишното издание на феста с участието на Светлана Янчева. Здравословни причини попречиха на актрисата да дойде в Бургас, за да получи статуетката си. Но зрителите в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК имаха възможност да видят петминутен монолог на Светлана Янчева, за да разберат мотивите на журито, с които присъжда наградата.

Втората статуетка "Сребриста чайка" получи филма "Империя на светлината" - Великобритания / САЩ на режисьора Сам Мендес. Филмът събра най-високата оценка на публиката и така грабна отличието.

Наградата на Областна управа за най-добър късометражен филм получи "Дървояд" на режисьор Кристиян Бозов. Той отправи своята видео благодарност, тъй като не успя да присъства на церемонията по връчването на отличията.

С прожекцията на филма "Записки по едно предателство" на режисьора Георги Дюлгеров бе закрито 21-то издание на "София филм фест на брега". Пламен Димов и Иван Николов са двамата млади актьори, избрани от проф. Дюлгеров, за да изиграят ролите на Георги Бенковски и Захари Стоянов. Те бяха и с част от други участници във филма в залата по време на показването на лентата и след това се срещнаха със зрителите в салона.

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия