IMG_4513

IMG_4513

Светослав Станков: Искам да виждам повече креативни хора в Бургас

 фотографии и арт принтове, бе подредена през януари в Морското казино. В края на месеца го очаква и нова изложба – първата му самостоятелна. Тя ще е ситуирана в един от популярните нощни клубове в Бургас. За себе си казва, че комуникира кратки истории, чрез къдрокоси герои и обществено важни ситуации и настроения.

 

- С какво се занимавате в момента, как прекарвате лятото си?

- От три години насам се занимавам с графичен дизайн и илюстрация. Лятото прекарвам предимно в офиса, а след това продължавам у дома със собствени проекти.

- Разкажете за изложбата, която подготвяте?

- Изложбата се нарича "Lonely sailor"  и е първата ми самостоятелна изява. И в период от един месец ще бъде на разположение на хората, които имат интерес да отидат и да я разгледат. Съдържа илюстрации напечатани върху дърво, както и стикер, който ще бъде поставен постоянно на една от стените в клуба. Освен това съм подготвил и мърчъндайз – платнeни торби с принт – две от илюстрациите включени в изложбата. Надявам се да мога да провокирам някакъв интерес у хората.

- Как започнахте да се занимавате с дизайн?

- С дизайн започнах да се занимавам случайно, в свободното си време, докато работех в едно фотоателие. Мой познат тогава, а сега много добър приятел, видя потенциал в картинките, които си рисувах за удоволствие и ме насърчи да започна да се уча и да се занимавам по-сериозно. Признавам, че на мен малко ми трябваше да се запаля. Сега това освен хоби се превърнa и в работа, която ми носи удоволствие и удовлетвореност от свършеното.

- Много бургазлии ви познават като автор на принтове на платняни торби, защо избрахте и този начин, за да популяризирате идете си?

- Торбите са една чудесна медия за различни артисти, които се занимават с дизайн и илюстрация. Торбата има свойството да живее свой живот и да разказва за човека, чийто дизайн носи. Освен това са и много удобни и практични, а и са еко-френдли. Аз съм привърженик на този начин на живот и философия.

- Разкажете за техниката, която използвате?

- Техниката, която ползвам е много стандартна  - дигитална: добър компютър, монитор и таблет. Аналогова: различни медии – маркери, бои, хартия, картон, моливи и други подобни средства с помощта, на които изваждам това, което се е загнездило в съзнанието ми.

- Къде могат да се намерят работите ви, къде се продават?

- Работя с различни хора във връзка с различни проекти. Предимно в интернет, в различни сайтове. Скоро предстои да се появи и серия с тениски и торби в магазин в София.

- Морето ли ви вдъхновява най-много?

- Морето е най-близо до мен. Винаги е било и винаги ще си остане там някъде вътре, заключено.

- Има ли нещо, което не може да се покаже със средствата и способите на дизайна и какво е?

- Чисто човешките емоции и чувства не могат да се изразят, но всичко друго може.

- Според вас на къде ще се развива тази сфера?

- На локално ниво за Бургас не виждам как би могло да се развие, тъй като човешкият потенциал е много малко развит. Кадърните хора за съжаление  бягат от града. Възможно е и с мен след време да се случи същото.

- Има ли проект, който бихте отказали?

- Много съм щастлив, че частните проекти, с които се занимавам ми дават точно тази свобода – да отказвам проекти. Иначе да, случвало се е да казвам "не", защото халтури не ми се правят.

- Доволен ли сте от това, което се случва в Бургас, има ли нещо, което да липсва на града и какво?

- Никак не съм доволен. Преди година и нещо се върнах с идеята да намеря нещо за себе си тук, както и да създавам нещо. Но се сблъсках с проблема, че тук липсват хора, които да са алтернатива на тълпата и да имат креативни идеи в главите. Все пак инициатива като "Drink`n`Draw"например е проект, който създадох с идеята да се превърне в социален клуб. Събираме се от време на време и рисуваме, един вид бягаме от реалността. И все пак хората са малко. Иска ми се да виждам и да познавам повече креативно мислещи хора в Бургас, надявам се,че това все пак ще стане след време.

Снимка Красимир Марчев