Майсторски клас по кларинет ще се проведе от 1-и до 7-и септември в Бургас

Майсторски клас по кларинет ще се проведе от 1-и до 7-и септември в Бургас

Бургас е домакин на  лятната Академия на изкуствата  – 2018г.,  В рамките на 13-то му издание ще се проведе майсторски клас по кларинет – от 1-и  до 7-и септември в експо център "Флора" и културен център "Морско казино". На 3-и септември от 19.00 часа в залата на Областна управа ще бъде изнесен концерт в памет на проф. Петко Радев. Предстоящият концерт ще разгърне и обедини естетическите търсения на професионалистите и меломаните, както и на всеки гражданин и гост на града ни, който обича музиката и класическите жанрове. 

Преподавателите в майсторкият клас по кларинет и участници в концерта ще бъдат соло кларнетисти на големи европейски оркестри и изтъкнати ученици на професора, свирещи извън границите на България: проф. Андрю Маринър – соло кларнетист на Лондонски симфоничен оркестър, проф. Петер Шмидл – дългогодишен соло кларнетист на Виенска филхармония, проф. Георги Спасов – соло флейтист на Софийска филхармония,  Деница Лафчиева – ученичка на проф. П.Радев, понастоящем преподавател в Консерватория "Рихард Вагнер“, Виена и Мариян Божидаров - участник на всички майсторски класове в лятна Академия на изкуствата при проф. П.Радев и понастоящем ученик в "Guildhall School of Music", Лондон. На пианото ще акомпанира  Мария Принц, пианист с огромен опит в областта на камерната музика и специално в кларинетния репертоар, преподавател в Университета по музика и сценични изкуства във Виена. Насладата от майсторството на такива световни инструменталисти, не винаги може да се изпита, особено в Бургас - "всеки ден” и "случайно". Билети за концерта в памет на проф. Петко Радев може да бъдат закупени на касата на НХК Бургас. 

Идеята за осъществяването на този културен форум бе прегърната от гранд хотел и СПА "Приморец", с любезното съдействие на община Бургас, Обастна управа Бургас и Община Созопол. Чрез провеждането на културни събития от  европейски  мащаб се ражда различно общуване, което ни приобщава към общочовешките културни ценности, убедени са организаторите. Проф.Петко Радев е част от славата на България. Той е все още единственият български носител на първа награда на музикалния конкурс в Женева. От 1974 год. до 1985 год. е първи кларнетист на Миланската  скала, като е свирил с най  - големите диригенти на нашето време – Леонард Бърнстейн; Клаудио Абадо;  Рикардо Мути и др. Проф. Петко Радев е учредител и преподавател в лятна Академия на изкуствата в продължение на 9 години. При този концерт срещата "на сцената" на творци от такъв световен мащаб ще бъде "пиршество на сетивата" и "творческо съпреживяване".  

Заключителният концерт на участниците в  майсторският клас по кларинет е на 7-и септември също в залата на Областна управа Бургас от 19.00 часа.