Проф. Вайнщайн проведе ползотворна среща с кмета на Бургас Димитър Николов (в средата). Снимка Лина Главинова

Проф. Вайнщайн проведе ползотворна среща с кмета на Бургас Димитър Николов (в средата). Снимка Лина Главинова

Проф. д-р Талия Вайнщайн - световно светило по нефрология, се срещна с кмета на Община Бургас Димитър Николов. Основната тема на разговора бе създаване на условия за обмен на добри практики чрез изпращане на бургаски медици в Израел и прилагане на израелското ноу-хау в областта на хемодиализата чрез обучение на студенти в Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров". След края на срещата кметът Николов изрази пред медиите надежда, че в лицето на проф. Вайнщайн ще Медицинския факултет в Бургас ще намери добър партньор. Проф. Вайнщайн от своя страна изрази задоволството си от срещата си.

За повече от 35 години практика тя е натрупала уникален клиничен опит в диагностиката и лечението на различни бъбречни патологии. Проф. Вайнщайня е президент на Израелското дружество по нефрология и хипертония и член на Комитета на Съюза на европейската медицинските специалисти (UEMS) - "Бъбречна секция". Специализацията й включва възстановяване на бъбречната функция при диабетна нефропатия, автоимунен гломерулонефрит, уролитиаза, пиелонефрит и дисметаболитни синдроми, както и изготвяне на протоколи за перитонеална и системна диализа, като извежда дори тежки пациенти от състояние на уремична интоксикация. В момента е преподавател в университета в Тел Авив и асоцииран клиничен професор в катедрата по нефрология на Медицинския факултет на Технионския университет.
Професор Талия Вайнщайн е един от най-високо ценените членове на световната научна общност. Носителка е на редица световни медицински отличия и награди. Автор е на 67 научно изследователски труда. Нейните статии за органозащитна терапия при хронично увреждане на бъбреците са в основата на клиничните препоръки за лечение на нефрологични патологии в целия свят. Тя е и почетен рецензент на световно известни нефрологични списания - Peritoneal Dialysis International, Journal of Bidney Diseases.