Световното кино за 9-ти път акостира в Бургас 21 са игралните филми, които киноманите ще имат възможността да видят, 12 са късометражните ленти от програмата "Джеймисън" и 5 филмите от Британската програма.

 

"Фестивалът ще бъде открит с българския филм "Подслон" на режисьора Драгомир Шолев. Това е неговият дебют. Той спечели наградата "Джеймисън" преди няколко години с "Преди живота и след смъртта", каза проф. Георги Дюлгеров. "Подслон" е показан и на фестивала в Сан Себастиян през есента на 2010 година. Другото българско заглавие е "Втори дубъл" на Надежда Косева, процудент е Стефан Китанов - директор на "София филм фест". Надежда Косева пък беше спечелила "Джеймисън" за късометражното си филмче "Омлет".

Два руски и един украински филма ще бъдат завъртяни на екрана на кино "Тракия". Това са "Как прекарах това лято" на Алексей Попогребски и "Край" на Алексей Учител. Украинският филм е "Щастие мое" на Сергей Лозница. В афиша влизат още двата номинирани за "Оскар 2011" филми - "Зимен дар" на Дебра Граник и "Biutiful" Алесандро Инариту, "Поезия" на Ли Чанг Донг, отличен на фестивала в Кан за сценарий и други. "Сред интересните заглавия е "Тройка" на Том Тиквер, който разказва историята на един любовен триъгълник. Едно семейство се влюбва в един и същи мъж", каза Стефан Китанов.

Успоредно с игралното кино ще бъдат показани и късометражни филми от програмата "Джеймисън", както и селекция, предоставена от Британския съвет.

Според регламента на бургаския фестивал се присъждат 2 награди - на журито и на публиката. Победителите получават статуетката "Сребриста чайка". Зрителите, които гледат филмите, имат възможността след края на всяка прожекция за гласуват по шестобалната система за лентата. Този, който спечели най-много точки става победител.

Билетите за фестивала ще бъдат пуснати в продажба на 8 март. Цената на 1 билет е 7 лева. Абонаментна карта с 10 билета ще струва 60 лева, а с 20 билета - 100 лева.