Свилен Блажев показва изчезнали "Американски пейзажи"

Лични ангажименти възпрепятстваха автора да присъства на откриването на вернисажа си. Ценители на неговото изкуство обаче не липсваха и те се насладиха на различния и малко познат в тази експозиция автор.

 

В "Американски пейзажи" са представени маслени платна и акварели, които са рисувани по време на престоя на Свилен Блажев в САЩ през 2006 година. На връщане обаче гвашовете, рисувани в САЩ изчезват по летищата. "Те обиколиха сами света и пристигнаха при мен, чак когато ги бях забравил", е написал авторът в споделена бележка оставена в "Пролет". Чрез нея той разказва задочна на зрителите за настоящата изложба. Срещата му с американското изкуство е променило мислите и отношението му към изкуството, което създава. И това се долавя в картините му, които го представят в съвсем различна светлина. Явно новият по-цветен и по-жив Свилен Блажев се харесва на ценителите, защото още преди откриването на изложбата три от платната вече са откупени.

Свилен Блажев е завършил Националната художествена академия, специалност "Стенопис". Носител е на 8 награди за живопис и рисунка от национални изложби.