Човек като измисля нова песен си мисли, че тя му е най-хубавата, понякога не става точно така, смята Свилен Ноев. Снимки Личен архив

Човек като измисля нова песен си мисли, че тя му е най-хубавата, понякога не става точно така, смята Свилен Ноев. Снимки Личен архив

Лятното турне на група "Остава" започва на 1-ви юли в Летния театър на Бургас. Следват концерти в лятно кино "Орфей" в Пловдив и в Летен театър - Русе, съответно на 16-ти и 17-ти септември. Автентична, искрена и докосваща е музиката на бандата, което в съчетание със характерния глас на вокалиста Свилен Ноев, й гарантира водеща роля в музикалния живот в страната. "Остава" е единствената българска група, повлияна при създаването си от британския индирок, която в продължение на повече от 30 години не си дава почивка и продължава да създава музика.

В сетлиста на концертите това лято са включени задължителните "Шоколад", "Океан", "Мъничко човече", "Бесен", "Внимание4 и други емблематичните хитове, създавени от "Остава" през годините. Свежа глътка въздух идва от албума "Кислород", който излезе миналата година и включва само безусловни хитове като "Сателит", "Мама", "Помощ", "Саботаж" и "Клише".

- Лятното турне на "Остава" започва от Бургас на 1-ви юли? Какво да очакват Вашите почитатели?

- Надявам се най-хубавите парчета на "Остава", направени през последните 25-30 години. Дано да сме избрали най-хубавите за концерта в Бургас. А като дойдат, ще разберем.

- 30 години сте на музикалната сцена. Тези години как се отразиха на групата и на музиката, която правите?

- Първите години музикантите се учат да свирят. Аз съм в групата от четвъртата – петата година. Ходят по заведения заедно, стават приятели. Това са първите години. После почваш да учиш да правиш парчета и в един момент се оказа, че можем да правим песни заедно и те не са толкова лоши. Разбира се това стана след шестата – седмата година. Преди това си беше един ъндърграунд проект. Започнахме да действаме – започнахме да живеем в София, за да правим музика и вече над 20 години сме професионални музиканти. Много бачкане имаше през тези години, много смях, много сълзи. Общо взето мисля, че не съм очаквал повече от себе си като музикант, по-скоро в момента получавам много готини подаръци – правим успешни концерти и това ме прави щастлив.

- Очаквали ли сте, когато създавахте песента "Шоколад", тя да се превърне в своеобразна запазена марка на групата?

- Ако трябва да съм честен, всяка песен, която правим и която харесвам, защото някои песни ги харесваме повече от други, тогава припевът на "Шоколад" ми се струваше, че е невероятен и че има шанс да стане голям хит. Но никога не съм очаквал, че като излезе през 2004 и сега през 2023 година, 19 години по-късно, вече е шлагер и всички хора го пеят.

- Коя е песента, която е най-любима на Вас като група, а не е успяла по някакъв начин да докосне почитателите Ви?

- Не мога да кажа, че има такива песни. Някои песни като излизат и си мисля, че могат да станат зверски хитове, а те не стават. А примерно има някои, за които не съм очаквал стават много любими на публиката. През времето хубавите песни си остават, а другите си остават като "б" песни. Човек като измисля нова песен си мисли, че тя му е най-хубавата, понякога не става точно така.

- Вашите фенове са на различна възраст. Има ли такива, които идват през годините и продължават да растат с Вас?

- Надявам се да има още такива живи (смее се). Хората, които ни помагаха преди и идваха на нашите концерти преди 20-25 години имат вече семейства и не сме им най-важния приоритет. Но като правим по-големи концерти, като този, който предстои в Бургас, като този, който мина в Античния театър в Пловдив идват и си спомнят като са били на по 20 и няколко години, колко е било яко. Сега публиката ни е доста по-млада.

Преди 10-15 години ни казваха, че сме група за София и че ни харесва само нашето поколение. Колкото и да ми е неприятно, трябва да им кажа на тези хора, че нито сме група на София, нито сме група на едно поколение. На нашите концерти идват хора на по 20 години, че и по-малки и пеят нашите песни. Не знам, защо ги пеят (смее се). Не знам дали им разбират текста. Много млади хора има, слава Богу и за щастие слушат и новите ни песни. По-младите ни почитатели знаят наизуст последните ни два албума. По-старите ни албум от времето, когато те са се раждали, знаят по една-две песни и това е съвсем нормално.

- Разбирам, че знаете кои са любимите парчета на вашите фенове във всеки град. На бургазлии кои са те?

- През годините, особено през последните години, най-много фенове имаме в София и в Бургас. Това го казвам абсолютно сериозно. За нас е голям кеф да свирим тук. За София е ясно, защото там има над 1 млн. жители, но Бургас е по-малък град, а винаги местата, където сме свирили тук са пълни, а хората са много емоционални. Не остават безразлични към новите ни песни. Получаваме много любов в Бургас. По-големите хора искат да чуят старите албуми, защото си спомнят, когато са били на 22 как са се смяли и плакали на тях, а по-младите искат по-новите песни.

Билетите за турнето на "Остава" вече са в продажба в мрежата на Еventim

Галерия