Латино пулс е новият проект на Свилен Симеонов и той имаше премиера през септември. Снимки Държавна опера

Латино пулс е новият проект на Свилен Симеонов и той имаше премиера през септември. Снимки Държавна опера

Концертът "Латино пулс" е поредното заглавие в афиша на Държавна опера Бургас и може да бъде видяно на 13-ти октомври, петък, от 19.00 часа. Атрактивният музикално-сценичен проект е поредното естетично предизвикателство на диригента Свилен Симеонов, добре познат на публиката от редица прояви на Бургаската опера.

„Латино пулс“ е поредният голям проект на маестро Симеонов – безспорен любимец на публиката, която оценява неговото артистично сценично поведение, характерно с пълна емоционална ангажираност към процеса на сътворяване на неповторима атмосфера, професионализъм и интелигентно чувство за хумор. Маестрото е известен със своя несравним непринуден начин на общуване с публиката – предавайки настроението, посланията, топлината, темперамента и чувствения заряд на музикалните партитури. През м. август т. год. друг негов проект – „Симфони мелъди рок“, в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Бургас, солистката Ралица Петкова и Джаз формация „София“, бе представен с безспорен успех в пълните летни театри на Бургас и Варна.

Концертът спектакъл „Латино пулс“, под майсторската диригентска палка на Свилен Симеонов, създава комплексни усещания от чувственото съчетание на латино музиката, вихрения заряд на южните ритми, вещо съчетани с акцентите на цигулковите сола, в изпълнение на солистката Ралица Петкова –изящна, деликатна, чувствителна, очарователна и, разбира се, надарена с талант.

На 13-ти октомври в Бургаската опера ще прозвучат аранжиментите на Свилен Симеонов на популярни и обичани латино ритми, адаптирани за симфоничен оркестър, фламенко балет и електрическа цигулка. Латино музиката вплита в себе си южния темперамент, в съчетание с неповторимия вкус към красивото и истински важното в живота. Тя е носител на специфично светоусещане и взрив от емоции. На сцената в петък, като колоритно допълнение към музиката, ще бъде оригиналната динамична хореография, дело на Марина Змеева-Маркова – в изпълнение на балетния състав на Държавна опера – Бургас. Чрез езика на телата – като символи и послания,  те ще донесат завършеност на цялостната картина на концертната програма на „Латино пулс“, която ще бъде като истинска буря от емоции.

Както винаги, маестро Свилен Симеонов, автор и на аранжиментите и сценария, ще съумее да предаде на публиката заряда на музикалния текст, отразен в диригентските му умения и майсторството на оркестрантите на Бургаската опера. Концертмайстор на оркестъра в петък ще бъде Христо Белчев. Цигуларката Ралица Петкова ще изпълни солистичните партии на акустична и електрическа цигулка. Тя е добре позната на бургаската публика  – участвала е и в други проекти, осъществявани с оркестъра на Държавна опера – Бургас, също под палката на Свилен Симеонов. 

В „Латино пулс“ ще прозвучат страстните ритми от есенцията на латино музиката: боса нова, самба, хабанера, бразилейра, румба, милонга, ча-ча-ча, хота, фарандола, арагон, сигидилия.

Галерия