Събитията на 2009-та в снимки

И ние, екипът на Chernomorie-bg, се опитахме да съберем най-важните моменти, променили живота на мнозина, предизвикали усмивка или лека тъга.

 

В първите минути на 2009-та година проплака и бебето на годината. Малката Веселина от Несебър, едва ли е очаквала появата й на бял свят да предизвика не само радостта на родителите й, но и нейната снимка да грейне на страниците на вестници и да се завърти по телевизията.

Зимата още не беше си отишла, но въпреки студа страстите в Бургас се бяха разгорещили. През март екозащитници се обявиха против изсичането на дърветата на улица "Цар Симеон I".От общината бяха обяснили, че премахването на част оттях се дължи на ремонт на улицата. Сагата със сечта дори влезе в съда. Докато проблема търсеше решение, в града бяха показани машините на Леонардо да Винчи, собственост на едноименния музей в родния град на ренесансовия гений. В края на март пък в събитие се превърна и откриването на първия МОЛ в града.

През април отново се разгоряха страстите около бъдещия петролопровод "Бургас-Александруполис", който изкара десетки бургазлии на протест срещу изграждането му.

През юни за втори път избирахме евродепутати, които да защитават интересите на страната ни в Брюксел. Вотът беше генерална репетиция за парламентарните избори през юли. Докато бъдещите депутати изпращаха посланията си до избирателите, най-малките се радваха на пясъчните творби от второто издание на фестивала.

В началото на юли ГЕРБ убедително спечели изборите и пое управлението на страната.

Най-отпускарският месец от годината – август – дойде с конкурса за българска популярна песен "Бургас и морето". Фестивалът бе последван от второто издание на "Духът на Бургас", където безспорният гвоздей бяха "Faith No More".

Бургазлии изпратиха август с поредното издание на Международния фолклорен фестивал. А в края на месеца врати отвори и новата частна болница "Дева Мария".

През септември най-очакваното събитие бе завръщането на Райна Кабаиванска. Оперната прима пя отново в родния си град след 27-годишно отсъствие по покана на кмета на града Димитър Николов.

Ноември беше богат на музикални събития и на политически страсти. Световноизвестният китарист Ал ди Меола свири пред меломаните в Бургас. Два дни по-късно "Харлем госпъл хор" огласи Театърът за драма, опера и балет.

Музикалните спектакли още не бяха отшумели, когато се разгоряха политическите. Есента донесе развод между лидера на Атака Волен Сидеров и Валери Симеонов – общински съветник от същата партия и близък човек на Сидеров. В резултат на това Симеонов напусна партията (Атака имаше 13 съветника в ОбС) и направи своя група "Независими". Той бе последван от 9-ма атакиста. В края на годината обаче двама от новата група се върнаха в редиците на партията майка и така "Атака" стана с 5-ма съветника в местния парламент.

Декември дойде със събарянето на първите незаконни постройки в Рибарското селище. С настъпването на празниците обаче еуфорията завладя всички. В края на годината в родния Бургас се завърна и Георги Калоянчев, за да запали коледната елха и да получи прича "Бург на годината".

В оставащите часове на 2009-та всеки е насочил поглед към новата година с надежда и вяра за по-добър живот.

Ние ви желаем весело посрещане на 2010-та и нека тя да бъде здрава, мирна, щастлива и успешна!