Uvaliev

Uvaliev

Съпругата на Увалиев идва за негова изложба в Бургас

като Пиер Рув, пристига утре - 21-ви май в Бургас. Поводът е откриването на фотографската изложба посветена на 100 години от рождението на Увалиев. Фотосите ще бъдат подредени в залата на Регионална библиотека "Пейо Яворов" на улица "Булаир" в морския град. Автор на изложбата е Иво Хаджимишев - дългогодишен приятел на Петър Увалиев.

Петър Увалиев е роден на 12-ти януари 1915 година в София. Произхожда от калоферски род. Кръстен е на името на своя дядо Петър Увалиев, който е владеел пет езика и е работил като адвокат в Бургас и Пловдив. 

Петър Увалиев е известен дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, театрален режисьор, теоретик на изкуството, семиотик, университетски преподавател, писател, преводач, радиожурналист и критик. Той е един от най-влиятелните български интелектуалци емигранти през втората половина на ХХ век.
През 1942 г. заминава за Рим като секретар на българската легация. След отстраняването на Бенито Мусолини от власт през 1943 г. е въдворен във Венеция, заедно с други дипломати. През октомври 1945 г. се завръща в България и отново постъпва на работа в МВнР. Назначен е за втори секретар на българската легация в Лондон през 1947 г. Дни преди заминаването си сключва брак с Ивайла Вълкова. Със заповед от 6 декември 1948 г. е назначен за първи секретар в посолството в Прага. Увалиев отказва назначението и на 9 декември подава молба до британските власти да остане в Англия. Молбата му е удовлетворена. В България е обявен за "невъзвращенец" и бракът му е разтрогнат. През юли 1952 г. Софийският градски съд го осъжда задочно на 5 години лишаване от свобода и парична глоба. През 1962 г. сключва брак със Соня Мадлен Джойс. През 1968 г. получава британско гражданство. През 1973 г. се ражда дъщеря им Мила-Георгина.
Петър Увалиев почива на 83 години, на 11 декември 1998 година в Челси, Великобритания.
Снимка Слова