DSC_0729

DSC_0729

Съветници се надцакваха със знания по история

съветниците демонстрираха познанията си по световна история. Поводът за това стана предложение на съветника Йордан Георгиев. Той поиска ОбС да подкрепи декларацията му по случай 70-годишнината от Втората световна война и по този начин да отдадат своето уважение към онези, които са удържали победа над хитлерофашизма.

Декларацията предизвика остра реакция и разгорещени дебати в залата на ОбС. Съветници и от БСП, и от ГЕРБ, и от НФСБ "разшиха" декларацията изречение по изречение. В дебатите бяха намесени и други исторически събития, които нямат отношение към Втората световна война и резултата от нея.

След кратка почивка, съветниците направиха известни корекции в декларацията и я гласуваха. Тя бе приета с 32 гласа "за", 2 "против" и 3 "въздържал се".

Според съветничката от ГЕРБ Красимира Маркович, в декларацията има синтактична неточност, която ще предизвика неодобрението на бургазлии. "Гласувах против, заради тази неточност. Става въпрос за изреждането на ... Втората, Световната, Отечествена война. Това са различни неща", мотивира вота си Маркович.