Съветниците в Несебър гласуват за тоалетни и пчелини , който от името на народа на Рим протестирал в Сената, затова че се облага с данък удоволетворяването на естествените човешки нужди. Тогава император Тит му втъкнал пред носа шепа монети и му затворил устата със знаменитата фраза: "Парите не миришат". За тези близо две хиляди години тази фраза се изрича по повод и без повод, но малко хора си дават сметка, че нейната първоначална употреба е свързана със съществуването на обществените тоалетни.

 

По-голямата част от общинските съветници в Несебър на последното заседание на местния парламент обаче показаха, че тази максима не им е чужда. Те отхвърлиха искането на кмета Николай Димитров да се отдадат под наем две тоалетни - в Обзор и в Равда чрез конкурс и гласуваха това да стане чрез явен търг с първоначална годишна  цена от 500 лева, като наддаването да е със стъпка от 50 лева. Алтернативното предложение, внесено от общинския съветник Венелин Ташев, за тоалетната в Обзор с площ от 33,84 кв.м. бе гласувано с 15 гласа "за", 1 "против" и 4 "въздържал се", а за Равда - с площ от 73 кв.м. гласовете бяха 12 "за", 1 "против" и 2 "въздържал се".

Предстои провеждането на търговете. Знае се, че за тези обекти винаги ще има клиенти. Дано новите наематели да не ги заключват, защото се знае и друго. Че пълно щастие няма, но пък има рядко щастие.

За разлика от тоалетните, гласуването за отдаване на пчелини остана под формата на възмездно право на ползване. По този начин с 21 гласа "за" Станка Мерсенкова се сдоби с 1 304 кв.м. в землището на Тънково за срок от 10 години, заплащайки на Община Несебър 530 лева годишно. За същият период с пчелин в землището на Обзор се сдоби Яни Проданов, който за площ от 4 673 кв.м. ще заплаща 2 000 лева годишно.

За това решение "за" гласуваха 17 съветници, а 1 бе "въздържал се".

С 18 гласа "за" и 1 "въздържал се" съветниците уважиха предложението на кмета за провеждане на конкурс за отдаване под наем на заведението "Кафе" в Археологическия музей. Обектът е на площ от 98 кв.м., а срокът за наемането му е 5 г., като началната годишна такса е 11 260 лева с ДДС.

Максим Момчилов