Съветниците в Созопол си гласуваха бюджет от 22 мнл. лева "2010 година е най- тежката година, която предстои, затова бюджетът е реалистичен и съобразен с общата икономическа ситуация, предизвикана от кризата", заяви кметът Панайот Рейзи.

В сравнение с бюджета от миналата година, тази година бюджета е намален с 3 600 000 лв. Собствените приходи заложени в него са 17 млн. лева, като предвидените средства ще постъпят от местните данъци и такси и продажба на дългатрайни материални активи. Основната задача на бюджета е да запазим постигнатото досега и да утвърдим едно стабилно ниво, което ще ни помогне за добър старт за излизане от кризата- заяви кметът и очерта основните приоритети в новия бюджет. Бюджетът гарантира запазване и развитие на социалната политика, която включва безплатни детски градини, еднократната помощ за новородено от 2000 лева, обезпечаване на дейността на домашния социален патронаж и разширяване на дейността му като бъдат обхванати все повече жители на общината, както и отпускане на еднократни помощи на жителите на общината при здравословни и др. битови проблеми. В капиталовата програма  са включени няколко големи обекта, които са приоритетни и  ще бъдат завършени през настоящата година. Сред тях са довършването на плувния басейн към созополското училище и млечната кухна,градския стадион, детската градина в с. Зидарово, социалния патронаж в с. Атия. Капиталовата програма на общината включва още построяването на нови две детски площадки, основен ремонт на покрива на читалището в Созопол, ремонти на училища и детски градини. Инвестиционната програма на общината е на стойност 10 717 930 лв.

Амбицията на кметския екип е да бъдат привлечени и сериозни ресурси от европейските програми, по които община Созопол е подготвила проекти и кандидатствала. Добър знак е, че от Брюксел са отпуснали средства по няколко програми, заяви кметът и допълни ,че ако ЕС разреши прехвърляне на средства от една програма в друга, то общината има реален шанс да реализира спечелен проект по образователната програма. По този проект е предвидено да бъде извършен основен ремонт на пет училища и четири детски градини в общината. За миналата година общината е подготвила и кандидатствала с 26 проекта по различните европейски програми, по които очаква развитие с отварянето на програмите, което  правителството декларира през последните дни.