Децата спечелиха сребърен медал на фестивала. Снимки ОДК - Средец

Децата спечелиха сребърен медал на фестивала. Снимки ОДК - Средец

Талантите от Средец със сребро от фестивал в Република Северна Македония. Възпитаниците на детски танцов състав "Странджанско венче" при Общински детски комплекс в града с ръководител Красимира Гошева реализираха своето първо международно участие в Република Северна Македония. Те участваха на детски фестивал под заглавието "Децата на България пеят и танцуват в Охрид" и се организира от Посолството на Република България в Северна Македония, Българския културен център в Северна Македония и Нов български университет.

Над 40  формации и състави с деца и младежи от България участваха в събитието. Своя талант в конкурсната надпревара показаха деца от София, Кюстендил, Шумен, Пловдив, Хасково, Царево, Самоков, Кубрат, Своге и др. В състава на журито, което стриктно следеше и оценяше всяко едно изпълнение бе директора на македонската опера и балет Васо Ристов, д-р Маргарита Кръстева – главен асистент в департамент "Музика" на НБУ и Стефан Стефанов – хореограф, директор на дирекция "Култура и образование" в Община Тетевен.

Заедно с малките танцьори от ОДК-Средец се представиха и младежката певческа група "Странджанска огърлица" при народно читалище "Пробуда – 1897" в Средец, чийто ръководител е народна певица Яна Биюкова. В категория "Вокални групи" чаровните певици на Средец безспорно спечелиха златния медал и първото място.

За цялостното професионално представяне в Северна Македония компетентна подкрепа е оказал Марио Егов - художествен ръководител на ПФА "Странджа" в Бургас. В първото си международно участие  децата на Средец бяха подкрепени от Община Средец в лицето на кмета инж. Иван Жабов, който лично придружи участниците.

В рамките на фестивала децата успяха да посетят и историческите и културните забележителности на град Охрид и областта, между които църквата "Света София", Самуиловата крепост, Билянините извори, манастирския комплекс "Свети Наум", манастирът "Пресвета Богородица" в село Калища и др.

Чрез красотата на странджанския фолклор децата на Средец отново защитиха със своите творчески заложби и талант името на града и общината ни. Те отново препотвърдиха думите, че макар и малко градче Средец е раждал и ражда таланти.

Галерия