Кметът Димитър Николов връчи наградите на отличените ученици от Св. св. Кирил и Методий. Снимки Лина Главинова

Кметът Димитър Николов връчи наградите на отличените ученици от Св. св. Кирил и Методий. Снимки Лина Главинова

"2019-та година бе изключително успешна за бургаските ученици. Но има ученици, който са по-добри, това са талантливите ученици, издигнали и прославили авторитета на Бургас и страната. Благодаря на Вас и вашите преподаватели и родители", с тези топли думи кметът на Бургас Димитър Николов откри церемонията по връчването на наградите на бургаските ученици, носители на призови награди от национални и международни олимпиади, състезания и конкурси. По традиция отличията се връчват в навечерието на най-бургаския празник - 6 декември - Никулден.

Атриумът на БСУ стана мястото, където кметът Димитър Николов поздрави наградените, а на церемонията присъстваха - проф. Севдалина Турманова - председател на Общинския съвет, инж. Виолета Илиева - началник на Регионалното управление на образование, Йорданка Ананиева - зам.-кмет по образование в Община Бургас. Лично Николов връчваше наградите и поздравяваше всеки един от учениците и преподавателите. Сред имената на наградените са 21 преподаватели, 100 ученици от IV до XII клас от СУ "Св. св. Кирил и Методий". Специални пожелания градоначалникът отправи към отбора със специални потребности със старши ресурсен учител Марияна Георгиева и логопед Светла Тодорова. За награждаването в Бургас се върна и Елизавета Малянова, която вече е студентка. Номинациите им са в категориите "Математика и природни науки", "Изкуства" и "Хуманитарни науки".

С награди се окичиха и двама ученици на СУ "Иван Вазов" - Александър Красимиров от 5 "а" клас и връстничката му Сиана Брадева, също от 5 "а" и тяхната преподавателка Христина Ганева. Двете деца - математици, са носители на златни медали от националното състезание по математика "Математика без граница", гордеят се от бургаското училище "Иван Вазов".
За 2019-та година бяха отличени 26 деца от 13 детски градини, 847 ученици от начален, прогимназиален и гимназиален етап на образование и 31 отбора от 38 училища. Всички деца са се класирали на първо място на национални или международни олимпиади, състезания и конкурси, проведени на територията на страната, и на I-во, ІІ-ро или ІІІ-то място на международни надпревари извън България. Заедно с тях бяха наградени и 236 изявени учители, които са подготвили талантливите деца и ученици на град Бургас. Заради големия брой отличени деца церемонията продължи два дни - 4-и и 5-и декември. Бяха обявени и победителите в анкетата "Ученик на годината". Номинациите са в категориите "Математика и природни науки" - І-VІІ клас; "Математика и природни науки" - VІІІ - ХІІ клас; "Изкуства" - І-VІІ клас; "Изкуства" - VІІІ - ХІІ клас; "Хуманитарни науки".

Много настроение предизвика танцът "Килийно училище" на възпитаниците от детски танцов фолклорен състав "Радост" с ръководител Никола Гигов.

Галерия