Васил Тосев е посветен за дервиш в най-важния център на суфите – турския град Коня

Васил Тосев е посветен за дервиш в най-важния център на суфите – турския град Коня

Танц на дервиш ще предшества премиерата на новата книга на палестинския поет, писател и преводач Хайри Хамдан. Тя е планирана за 28-ми април, петък, от 18.00 часа в културен център "Морско казино" в Бургас. А преди срещата на автора с публиката, те ще могат да гледат танца "Сема" изпълнен от Васил Тосев. Той е единственият българин, който е посветен за дервиш в най-важния център на суфите - турския град Коня. Там Васил е получил дервишкото име Вели, което в превод означава светец. Фигурира под номер 301 в списъка на посветените.

След неговия тавц, бургазлии ще се потопят в света на най-новата стихосбирка на Хайри Хамдан - "Пясъчни ветрове", носителя на световни литературни награди в Египет, Саудитска Арабия и Палестина.

Новата стихосбирка на Хайри Хамдан доказва, че думите идват при поета като приятели. Той умее да открива красотата на всяка една от тях, да ги свързва в неочаквани комбинации и да подарява на читателите своите странни, събуждащи дързост и обич асоциации.

Хайри Хамдан е носител на награда "Перото" за превод през 2018 г. Творбите му, освен на арабски, са издавани на английски, френски, испански, италиански, македонски, немски, украински, шведски и други езици.

За него Здравка Евтимова казва: "Понякога си мисля, че метафорите са изящна дреха, с която Хайри Хамдан загръща минутите и дните, за да ги превърне в стихове. Мъдростта им често спира дъха ни. И това откритие в магически мощните десет стиха, лично на мен, разкрива непреодолимия човешки копнеж към чест и достойнство".

Застанал бедуинът на изхода на панаира,

предлагал с шепи пясъци,

събирани с търпение от безимени пустини,

докато живял в шатра

с тревожни души от миналото,

със сенки и мълчаливи скали.

Преминавал денят му в очакване.

Само едно дете се престрашило

да купи шепа пясък

и през цялата нощ не спряло да говори с небето.

Галерия