Твърдо вярвам, че трябва да си добре ограмотен, за да можеш после да намериш себе си, смята художничката. Снимка Лина Главинова

Твърдо вярвам, че трябва да си добре ограмотен, за да можеш после да намериш себе си, смята художничката. Снимка Лина Главинова

Таня Стоянова е родена на 9-и август в Бургас. Завършва средното си образование в гимназията за романски езици "Георги Сава Раковски" с френски език. Има диплома за магистър по специалността "Педагогика на изобразителното изкуство" в СУ "Свети Климент Охридски".

Преди години създава своя школа по рисуване за деца "Контрасти", чието име сменя периодично, а от седем години е част е от екипа на фондация "Шанс за децата на България".

Това лято ръководи лятната школа по рисуване в галерия "Георги Баев", която е част от програмата на Община Бургас.

Таня Стоянова преподава рисуване на паралелките с разширено изичуване на изобразително изкуство от V до VII клас на бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий". Приемът в пети клас за тези паралелки става с явяване на изпит по предмета. А сред учениците, освен деца от Бургас, има и техни връстници от Поморие, Черноморец Созопол, Руен.

Семейна, има двама сина.

 

- Г-жо Стоянова, колко от учениците, на които сте преподавали изобразително изкуство са завършили живопис или графика и са се реализирали в тази посока?

- Въпреки че не си водя такава статистика, мога да кажа, че са доста. Сред тях са и деца, на които съм преподавала извън училище. Някои са завършили доста интересни специалности, свързани с изкуство, с рисуване или анимация и са успели да се реализират. Има и такива, които завършиха изобразително изкуство, но не се занимават с него. Трудно е. Представям си някой, който завършва сега образованието си, не му е привлекателно да стане учител.

- Но има такива, които завършват Художествената академия, имат и педагогическа правоспособност и могат да изявяват себе си чрез изразните средства на изкуството...

- Да, могат да го правят кат фрийлансъри. Но наблюденията ми са, че това си го позволиха повече мъжете. Реализацията е по-трудна при жените. Като следя собствения си житейски път, винаги ми е било важно да бъда реализирана като жена и майка и това е вървяло съвместно с професионалното ми израстване. Затова може би не разбирам художничките, които сега искат да се осъществят първо като творци и след това в чисто женски план.

Първо искам с децата ми всичко да е наред и след това се отдавам на другите деца. Разбрах, че работата ми с тях е призвание. Но не го разбираш, докато не им се посветиш. В момента, когато завърших и попаднах сред децата помислих, че съм в лудница. Концептуално нашата специалност беше различна. В продължение на четири години учихме и актьорско майсторство. Нашият преподавател ни обясняваше, че трябва да подхождаме така, все едно всеки ден излизаме на сцената.

- Понятието артист се използва и за художника. Платното ли е сцената на художника, на което той се изявява?

- Ако се занимаваш само с рисуване, да. Аз имам по-различни потребности. Аз съм артист, който обича да миксира всички видове изкуства, смятам че ги нося в себе си. В момента, в който започна да общувам с учениците ги провокирам и търся, какво на тях ще им е интересно, по какъв начин ще извадя най-доброто от тях и ми е хубаво да ги правя по-добри от мен в рисуването.

- На какви техники за рисуване ги учите?

- На основните - задължително. Според мен, според възрастта на децата има две важни неща - художествената грамотност и емоционалната им изразителност. Много е важно от каква възраст започваш да се занимаваш с тях. Запазваш им емоциите до едно положение, цветовата израсност и наивитет, смелостта им, която не бива да се губи с годините и преминавам към художествената грамотност. Твърдо вярвам, че трябва да си добре ограмотен, за да можеш после да намериш себе си и да нарушаваш всички правила, да изопачаваш нещата, да променяш образа и да създаваш нещо съвършенно различно.

Обсебена съм от смесените техники. Съвременното изкуство е изкуство на смесените техники. Те са като приложение на интегралния подход при обучението в изкуството. Тя обединява всички изразни средства и ти завладяваш по-директен начин.

- В учебния процес каква смесена техника използвате?

- Абсолютно всичко - графика, живопис. В един момент съчетанието на едни изразни средства или материали - например маслен пастел с акварел.

- Има ли място компютъра и дигитализацията в изкуството?

- Има. Стига човек да има интерес. Това е област, която също изисква определени познания. Тя разширява културата и въобръжението. За да ползваш дигиталните техники трябва да си развил всичките си сетива, за да можеш да направиш примерно един колаж. Хората, които рисуват обикновено обичат и фотографията, обичат сами да си натрупат материал. Като ходим на пленери с учениците им казвам, че всеки трябва да събере собствената си база данни. Показвам им едно тефтерче, в което съм събрала впечатления. Мога в него да сложа листо от гьозум, защото ми харесва, пък и аз го обичам като подправка, да си го притисна между страниците и да го използвам в някой колаж. Харесва ми червената салфетка например, вземам я и я ползвам. Харесва ми някоя лапма, скицирам си я. Харесвам си рамка, прозорец, врата. Или им казвам - днес колекционирате прозорци. Така напрупвайки материал сядаш и създаваш произведението си.

- Успявате ли да провокирате учениците си?

- Мисля че успявам, защото ме търсят. Щом ме търсят значи им е интересно с мен.

- Каква е връзката между емоционалното състояние на детето и цветовете с които то се изразява?

- Пряка е връзката. То е зависимост. То е психология. Изобразителната дейност е подчинена на психологическото състояние и развитие. Правя си експерименти с децата. Давам им възможност да различат цвета, но сами да си избират гамата. Никога не им казвам с какви цветове да работят. Подборът на цвят изразява, не само начина по който се чувстват и възпитанието, до колко им е развито въобръжението, доколко са обградени от цветове в личния си живот и доколко умело ги използват. Накрая им обяснявам и начина, по който с цветовете можем да манипулираме.

- Как се променя използването на цвета у един автор, когато е млад и после вече в зряла възраст?

-  Променя се светоусещането в посока да търсиш по-естетиизирани съчетани, да търсиш по-сбъркани цветове, за да видиш как стоят един до друг и да изразиш емоцията. Цветът зависи от емоцията и от начина, по който ти се е стекъл живота.

Смятам, че човек се обръща към по-контрастните цветове в по-зряла възраст. Академичното образование ни учи да убиваме цвета, да го причупване, виждаш по-земните тонове. Не можеш да работиш с крещяши цветове. Дори има известна догма в академичното ни образование. Но зависи и от преподавателите и начина им на работа.

- Кой е цветът, който Ви определя?

- Устойчиво много харесвам всички нюанси на синьото. Макар че преминавам и към зелените нюанси. Но зависи и от сезона. Имала съм години, в които се обличах само в дървесно земната гама и цветовете на дрехите ми бяха пастелни, които не ми отиваха много, защото съм светла. Те ме правеха много бледа. Но ми се струва, че това е отразявало и вътрешното ми състояние. Но с възрастта нещата се променят.

- Кой е любимият Ви художник?

- Харесвам Густав Климт, макар че е доста използван в масовата продукция и в рекламата. Интересувам се от по-абстрактни и смели автори. Хундертвасер много ме впечатлява. Не мога да кажа, че съм обсебена от конкретни стилове.

- "Преследвали" ли сте автор или творба?

- Не. Никога не съм имала желанието да се идентифицирам с определен автор, по-скоро съм била под влияние на различни автори като съчетание на цветове и форми. Привличат ме автори, които рисуват в стил "магически реализъм", който на мен много ми допада.

- Вие как се провокирате като художник?

- Най-вече се провокирам от моя силна емоция, от музика, от някакво синтетично изкуство. Повече ме провокира не визуалното превъплъщение на видимия свят, а начина по който мога да изразя интрото си.

- Обичате да снимате...

- Да, обичам да снимам, но не за да имам спомени от местата. Обичам да хвана някакъв мотив, чувство, движение и състояние на тялото, на начина по който е погледнал човека, вглеждам се в детайлите. Искам като погледна след това снимката тя да предизвиква емоции и да ми движи сетивата.

- Какво виждате през обектива?

- Кадрирам преди всичко. Изхвърлям разни неща. Виждам само това, което ми харесва. Изчиствам. Гледам в обектива да не влиза това, което ме дразни.

Но и при рисуването ме занимават неща от композиционен характер. Много съм прецизна в това отношение.

- Мястото, което Ви провокира, носи Ви всеки път различна емоции и Ви кара да го рисувате, да го снимате, да го преживявате?

- Това са бреговете на Йонийско море. Харесва ми състоянието на духа ми, когато съм там. Харесвам и съчетанието на бяло и синьо, което много ме зарежда.