Според Николай Вълканов (вторият отдясно наляво) смята, че тавана на надценката трябва да отпадне. Снимка Авторът

Според Николай Вълканов (вторият отдясно наляво) смята, че тавана на надценката трябва да отпадне. Снимка Авторът

Да отпадне тавана от 15% надценка на хляба. За това настояват от Сдружението за модерна търговия, в която членуват и големите вериги за хранителни стоки. Промените в Закона за ДДС-то влизат в сила на 1-ви юли. Това означава, че ако досега във веригите можеха да слагат надценка на цената на хляба между 40 и 55 на сто, то от следващия понеделник тази ставка не може да бъде по-висока от 15%.

Според Николай Вълканов - изпълнителен директор на СМТ, е нужно тази промяна да бъде прегласувана от Народното събрание и въпросната тoчĸa 9 oт Πapaгpaф 15 нa Πpexoднитe и зaĸлючитeлнитe paзпopeдби в ЗДДC да отпадне. От сдружението са водили разговори с Министерството на икономиката, входирали са и становища, но до този момент нямат яснота по случай.

 "Възможно е надценката да бъде прехвърлена на друг продукт. Но така или иначе потребителския избор ще бъде нарушен", смята Вълканов. Според него фиксираната надцека може да се отрази на цената, която крайният потребител ще плаща след 1-ви юли за хляба, който купува.

800 души в Бургас и региона работят в компании от модерната търговия