Търновският суджук  се произвежда повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология

Търновският суджук  се произвежда повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология

Европейската комисия одобри вписването на търновския суджук в  регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба.

Продуктът "Търновски суджук" се произвежда повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология, състояща се в подходящо сортиране на говеждото месо и подбиране и дозиране на естествените подправки, оформянето на отделните парчета под формата на подкова, както и специфичния процес на пресоване и сушене, с което се постига уникалната сплесната форма.

През 1954 г. на миналия век в Търново е построен голям месокомбинат, отговарящ на всички хигиенни и технологични изисквания. Продължително време предприятието е от водещите в страната по отношение качеството на месните продукти и експортната дейност. Тук именно първоначално е произведен и утвърден "Търновски суджук".

Новото наименование ще бъде добавено към списъка на 63 вече защитени традиционни специалитети.

При храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ) се поставя акцент върху техните традиционни аспекти — например начина на производство или състава на продукта, като те не са свързани с конкретен географски регион. Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба.

Могат да бъдат защитени продукти и храни и селскостопански продукти. Те задължитлно трябва да притежават етикет оказващ, че са храни с традиционно специфичен характер.